Az ECB a várakozásokkal ellentétben csökkentette irányadó alapkamatát 0,5 százalékról 0,25 százalékra. A hírre a vezető nyugat-európai piacok erőteljes emelkedésbe kezdtek, ám a lazítás mögötti okok átgondolása után kezdett alább hagyni a jó kedv. Emellett a vártnál jobb amerikai GDP adat is kikezdte a pozitív hangulatot, miután ez azt jelentheti, hogy a Fed a vártnál hamarabb foghat bele a kötvényvásárlási programjának visszafogásába.

A nap végére a főbb indexek közül a DAX maradt pluszban 0,4 százalékkal. Az FTSE-100 0,7, CAC-40 0,1 százalékos veszteségben zárt, a Stoxx Europe 600 0,1 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A periféria indexei is a tegnapi zárószint alatt zártak: az FTSE MIB 2,1, az IBEX-35 1 százalékot esett. A milánói indexet a Banca Popolare di Milano 5, míg a Mediobanca 2,8 százalékos veszteségével húzta le.

A DAX teljesítményében nagy szerepe volt a Commerzbanknak, ami harmadik negyedévére a vártnál jobb eredményről jelentett. A bank papírjai 9,4 százalékot rallyztak. Más bankoknak is jó napja volt: a Credit Agricole 4 százalékot ugrott, miután 16 százalékos harmadik negyedéves árbevételnövekedésről jelentett. A szintén gyorsjelentő Société Générale pedig 2,9 százalékos emelkedést ért el.

A Siemensnek a negyedéves jelentése 2,7 százalékos drágulást hozott, míg a Deutsche Telekomnak 2,3 százalékos veszteséget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!