Elromlott a hangulat a tőzsdéken

Veszteségben zártak a nyugat-európai vezető indexek, amely részben kiábrándító kínai adatok, részben a Fed részéről érkező kommentek következménye volt.
Szabó Zsuzsanna, 2013. május 23. csütörtök, 18:57

A londoni, a frankfurti és a párizsi tőzsde egyaránt 2,1 százalékos mínuszban zárt csütörtökön, úgy ahogy a Stoxx Europe 600 indexe is, amely tavaly július óta nem tapasztalt veszteséget könyvelhetett el a nap végére. A periférián a milánói FTSE MIB 3,1, míg a madridi IBEX-35 1,4 százalékos veszteségben zárt. A rossz hangulat részben a kínai feldolgozóipar váratlan zsugorodásának, részben pedig annak volt a következménye, hogy a Fed jegyzőkönyve alapján befektetők a kötvényvásárlási program visszafogása miatt kezdtek el aggódni, azaz amiatt, hogy a kisebb likviditás a globális gazdaság lassulását eredményezi. Hatással volt még a hangulatra a japán tőzsde 2011 márciusa óta nem látott zuhanása is, a Nikkei ugyanis 6,8 százalékos veszetségben zárta a napot.

A legnagyobb vesztesek között volt Európában a bankszektor: a Royal Bank of Scotland 3,6, a Commerzbank 4,9, a BNP Paribas 2,8 százalékot esett. A kínai adat a bányaipari és az autoipari szektort is megviselte. Az Anglo American 5,1, a Rio Tinto 4,3, a BHP Billiton 2,9 százalékkal került lejjebb, míg a Daimler 2,8, a BMW 2,2, a Volkswagen 2 százalékot esett.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK