Elrontotta a hangulatot a hitelminősítő

Míg az USA-ban piaci szünnappal indult a hét, Nyugat-Európában felemásan teljesítettek a nagyobb börzék.
NAPI, 2011. július 4. hétfő, 18:19
Fotó:

A tengerentúli részvénypiacon szünnappal indult a hét, lévén az Egyesült Államokban a Függetlenség Napját ünnepelték. A nagyobb nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei vegyes képet mutattak a záráskor: míg Londonban és Frankfurtban kisebb emelkedést hozott a hétfő, addig Párizsban zömmel lefelé tartottak az árfolyamok.

Az egyes cégek között érdekes hírek érkeztek a London Stock Exchange háza tájáról; a Financial Times szerint a brit börze nyitott a Nasdaq-kal való egyesülés lehetőségének megfontolására. A Volkswagen - ugyancsak a gazdasági-üzleti lap tudósítása szerin váratlanul abszolút többségbe került a MAN-ban, pedig beérte volna meghatározó befolyást biztosító relatív túlsúllyal. Az RWE árfolyamát a brit egység eladásáról szóló értesülések emelték; míg az ABN Amro a svájci privátbanki üzletágból való kivonulást tervezi a Marketwatch szerint.

Továbbra is inkább kedvező hangulatot teremt a befektetők között a görög adósságválság kezelésére a balkáni országban a múlt héten megszavazott megszorító csomag. A fertőzés továbbterjedésének lehetőségét is mérlegelő piacokon azonban újból az óvatosság fokozódását váltotta ki az S&P állásfoglalása; a hitelminősítő ugyanis a görög adósság egy része átütemezéseként értelmezi a magánhitelezők bevonására a múlt héten kiizzadt francia módszereket, és szerinte a magánhitelezők követeléseinek továbbgörgetése "szelektív államcsődöt" eredményezne Görögországban.

Ugyanakkor, háromhavi romlás után július elején ismét javult az adósságválsággal küszködő euróövezet gazdasági kilátásainak befektetői megítélése a Sentix szerint. A vételi kedvet a Nomura és a Deutsche Bank hétvégi megnyilatkozásai is erősítették. A két pénzintézet elemzői szerint ugyanis a globális növekedési kockázatok gyengülése miatt ismét itt az idő a vásárlásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.07.04 19:10

nem lepoődnék meg ha a jelenlegi árakhoz képest 20-30% pluszban lennének a tözsdék decemberben... a korrekció megvolt a mübalhét (görögök) elrendezte az eu (átmenetileg, késöbb majd jó lesz még ez a kártyalap egy kis esésre)
a jövő héten indul az Alcoával a jelentési szezon ami ugyebár ezidáig mindig vastag profitokról számolt be ! venni meg ugyebár nyár közepén kell a nagy nihilista pangásban és decemberben a mikulás rallyban kell eladni az ökölszabály alapján !
persze ezt mindenki tudja mégis kevesen fogják megtenni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html