Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ma és holnap tartja kétnapos kamatdöntő ülését a Fed Nyíltpiaci Bizottsága, ezen utolsó ízben vesz részt mint elnök Janet Yellen, aki megbízatásának február 3-i lejártát követően a testületből is távozik. Hiába tudhat maga mögött különösen sikeres négy évet a világ legbefolyásosabb pénzügyi szervezetének élén, nőként első ízben, ennek ellenére az elmúlt négy évtized legrövidebb ideig regnáló elnöke lett. Donald Trump ugyanis szakított a hosszú ideje fennálló hagyománnyal, amely szerint a korábbi elnök által kinevezett Fed-elnök megbízatását első körben automatikusan meghosszabbítja, s helyette tavaly ősszel a republikánus Jerome H. Powellt jelölte a pozícióra - írja összefoglalójában a Los Angeles Times.

Powell az elemzők szerint ugyan Yellen irányvonalának lelkes támogatója, azonban mégsem Yellen, aki elnökségének rövidsége miatt várhatóan nem fog olyan komoly teljesítménnyel bevonulni a történelemkönyvekbe, mint elődei.

Paul Volckerre Fed elnökként a 80-as évekből az infláció elleni sikeres harc miatt emlékszik mindenki, Alan Greenspan ezután majd két évtizeden keresztül az amerikai gazdaság leghosszabb fellendülését asszisztálta végig, Ben Bernanke elnökségét pedig a pénzügyi válság elleni sikeres harc és az addig példa nélküli kvantitatív lazítási program tette emlékezetessé.

Ehhez képest Yellen négy éve kifejezetten eseménytelennek volt mondható, még akkor is, ha rá hárult talán a legnehezebb feladat. Amikor 2014-ben átvette a kormányrudat, akkor ugyan már bővült az amerikai gazdaság, azonban mindenki félt attól, miként fogja majd a Fed a válság nyomán bevezetett rendkívüli eszközöket úgy visszavonni, hogy azok ne okozzanak újabb pénzügyi összeomlást és ne lökjék ismét recesszióba az amerikai gazdaságot.

Ehhez képest a korábban nulla közelében tartott kamatszint mára 1,25 és 1,5 százalék közé emelkedett, s nem csak a kvantitatív lazítással állt le a Fed, de szeptemberi bejelentésük alapján elkezdték a mérlegfőösszeg csökkentését úgy, hogy annak nem volt drasztikus hatása a piacokra. A kamatszint ugyan még mindig nagyon alacsony historikusan, de mégsem nullán áll, így a Fed ha baj van, akkor újra rendelkezik a kamatcsökkentés eszközével - mutatnak rá a Yellen elnökségét elemző szakértők.

Ráadásul mindezt úgy sikerült keresztülvinni, hogy a Fed jegyzőkönyvei szerint a Nyíltpiaci Bizottság ülésein az elődök idejéhez képest jóval kevesebb volt a konszenzustól eltérő vélemény.

Yellen elnökségének a végére ugyan az elvégzendő feladatok között még ott maradt az infláció felpörgetése, az ugyanis jelenleg is igencsak elmarad a Fed által célul kitűzött 2 százalékos értéktől. Egy más területen viszont sikerült komoly eredményeket elérni, ez pedig az, hogy minél több amerikai találjon állást. A munkanélküliségi ráta 2015-ben 5 százalékra, mostanra pedig 4,1 százalékosra csökkent, s ez már gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottságot jelenti, elvileg aki akar dolgozni, az el tud helyezkedni - áll az összefoglalóban. Ráadásul a cikk szerint Yellen ezt a kérdést annyira a szíván viselte, hogy számos "elefántcsont toronyból" dolgozó jegybankárral ellentétben ő tényleg kiment terepre is. Sorra látogatta a munkaerő átképző központokat, sokszor találkozott kétkezi munkásokkal is, hogy személyes benyomása legyen arról, hogyan befolyásolja a Fed monetáris politikája a mindennapi emberek életét.

Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető közgazdásza szerint ha Yellen folytathatta volna, akkor azon dolgozna, hogy a munkanélküliségi ráta tovább csökkenjen, talán még a közgazdászok által optimálisnak tartott szint alá is. A másik, aminek vélhetően komolyabb energiákat szentelt volna a jövedelmi különbségek csökkentésének kérdése. Ez különösen azért is lett volna fontos, mert a kvantitatív lazítás időszakában sokan vádolták azzal a Fedet, hogy beindított pénzpumpa csak a vagyoni különbségek további növekedését és a társadalom további szétszakadását erősítette.

Azt persze Trump megválasztása után lehetett sejteni, hogy Yellen nem folytathatja. A választási kampány során ugyanis Trump nyilvánosan megvádolta a Fed elnökét, hogy tudatosan politikai célokra használja fel az intézményt, s azért tartja alacsonyan a kamatokat, hogy Obamát és Hillary Clintont támogassa. Akkor a független elemzők hevesen támadták Trumpot a kijelentéséért, s ő maga is úgy tűnt, később megenyhült. Ez arra ugyan nem volt elég, hogy Yellen megbízását meghosszabbítsa, azonban arra igen, hogy Yellen utódjának jelölésekor elismerje, az első női Fed-elnök "jó munkát végzett".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!