- Mely területeken erős a Conclude, hova pozicionálná cégét az egyre több szereplős hazai nemesfém-kereskedői piacon?

− Az utóbbi időben jelentős forgalombővülést tapasztalunk, s valóban sok szereplő van jelen, ám mi a privátbanki ügyfélkörre fokuszálunk, ebben a szegmensben véleményem szerint piacvezetőnek számítunk. Az ügyfél-orientációt irodaválasztásunkkal is igyekeztünk hangsúlyozni, hiszen a Bank Centerben, az ország egyik legelegánsabb irodaházában fogadjuk vásárlóinkat. Társaságunk tavaly a második legnagyobb forgalmú nemesfém-kereskedő volt, s nemcsak a befektetési arany, hanem az ezüst területén is egyre növekvő részesedést érünk el. Büszkék vagyunk arra, hogy az országban elsőként tudunk áfamentesen befektetési ezüstöt kínálni ügyfeleinknek.

- Milyen konstrukcióban lehet áfamentessé tenni az ezüstbefektetést?

− A Conclude a Via Mattal szerződött le. A svájci cég a  világ egyik vezető  trezorszolgáltatója, amelynek németországi vámszabad területi trezorjában tároljuk ügyfeleink ezüst érméit. Egyedülálló az is, hogy a hazaszállítást is alacsony, hétszázalékos német áfával tudjuk biztosítani, de a vámszabad területen belül nulla százalék áfával tudjuk forgatni az ezüstöt magánszemélyeknek is.

Juhász Gergely, Conclude vezérigazgató

- A készpénzes vásárlás vagy a letéti őrzés iránt van nagyobb érdeklődés?

− Nálunk készpénzért is lehet aranyrudat vásárolni, ami nagyon népszerű, viszont egyre többen tartják az aranyat a Conclude-nál letéti őrzésben, aminek egyik nagy előnye, hogy az ügyfél távolról is tud rendelkezni, és így sokkal egyszerűbb az eladást lebonyolítani. Az ezüst esetében további érv is szól a nálunk tárolás mellett, nincs ugyanis olyan banki trezor, ahol 200-300 kiló ezüstöt el tudnának helyezni. Emellett költséget takarítunk meg, ha nem kell szállítani, ezért nagyobb összegű vásárlásnál jelentős diszkontot tudunk adni ügyfeleinknek.

- Nem sok kereskedő büszkélkedhet azzal, hogy saját afrikai bányája van...

− Valóban, elindítottunk egy projektet Ghánában, s a napokban kaptuk meg az engedélyt arra, hogy a két megpályázott koncesszió közül az egyik területen beindulhat a bányászat. Ennek finanszírozását egy svájci befektető bevonásával biztosítjuk. Jelenleg a terület alapos kutatása folyik. Ha jók lesznek az eredmények, szeretnénk, ha egy éven belül elindulna a bánya. A kitermelési költségek ott 500−800 dollár/uncia szinten mozognak, s úgy véljük, akinek van saját termelésű aranya, az jó szinten fogja tudni tartani az árait.