Elszabadulhat a pokol a forint piacán

Az elmúlt napokban a forint árfolyama az euróval szemben elérkezett ahhoz a szinthez, ahonnan már nem kellene nagyon tovább gyengülnie, mert különben könnyen nagyon megdrágulhat számunkra a közös európai deviza.
Lovas-Romváry András, 2015. december 10. csütörtök, 15:22
Fotó: Napi.hu

A 316 forint körüli szintek átlépésével elérkezett az euró árfolyama abba a magasságba, amely már a komolyabb veszélyzónát jelzi a forint számára. Innen felfelé ugyan számos pontot ki lehet nevezni ellenállási pontnak, amely gátat szabhat a forint további gyengülésének, de innentől kezdve már a tűzzel játszik a kurzus.

A hosszabb távú grafikonon jól látszik, hogy a 316 forint és az a feletti szintek először a 2008-2009-es válság idején nyertek jelentőséget, akkor innen fordult a forint egy hatalmas gyengülést követően. Az azóta eltelt évek során sokszor, 7-8 alkalommal is meglátogatta már e szintet az euró árfolyama, azonban legfeljebb 2-3 hétre szorult be e fölé az euró forint keresztárfolyam, majd erősödésnek tudott indulni a magyar deviza.

Tehát a múltban eddig mindig jó taktikát választott az a befektető, vagy akár vállalatvezető, akinek devizakitettsége volt, ha ezeken a szinteken forintot vásárolt euró ellenében, s átvészelte a zavaros időszakokat, később ugyanis néha nagyobb, néha kisebb nyereséggel tudott kiszállni pozíciójából. Ezzel ez a zóna (amely 316 forint magasságából indul, s egészen 327 forint környékéig tart) fontos ellenállássá vált technikailag, hiszen a szereplők - s nem csak a tőkepiacon rövidebb távon spekulálókról van szó, hanem a valós euró kitettséggel rendelkező vállalatokról is - vélhetően ezeken a szinteken érzik azt, hogy érdemes lehet eurót eladni forint ellenében.

EUR/HUF heti
www.markers.hu


Addig nincs is baj, amíg az árfolyam néhány hét elteltével lefelé tud fordulni erről a szintről, s a jókor beszálló befektetők, vagy vállalatok nyereséggel tudnak kiszállni az ilyen pozíciókból.

Ők legközelebb is ott állnak majd a partvonalon, s ha egy forinterősödést követően ismét gyengülni kezdene az árfolyam, akkor vélhetően ismét jó üzletnek tűnik majd forintot venni, s ezért a legközelebbi gyengülési hullámnál ismét megjelenhetnek, stabilizálva ezzel a forint árfolyamát. Ha azonban hosszabb időre e fölé szalad a kurzus, akkor a beragadt pozíciók miatt ők már támaszt jelenthetnek az árfolyamnak, s pont az ő pozícióik miatt lesz majd nehézkes ismét visszaerősödnie az árfolyamnak.

Igazán megbízható árfolyam-előrejelzést biztosító technikai alakzat nem épült ki a közelmúltban az euró/forint grafikonon. A portfolio.hu csütörtök reggeli elemzése szerint ugyan megfigyelhető egy szimmetrikus háromszög a grafikonon, amelyből ki is tört felfelé az árfolyam, s ennek célára 326 forint magasságában található. Ugyanakkor - bár könnyen lehet, hogy valóban elmegy odáig az árfolyam - a szimmetrikus háromszög alakzatok a kevésbé megbízható formációk közé tartoznak, mi sem példázza ezt jobban, minthogy két hónapja pont egy hasonló alakzatból történt fals letörésnek lehettünk szemtanúi.

EUR/HUF napos
www.markers.hu


Amitől a mostani kitörés egy fokkal veszélyesebbnek tűnik, hogy a szimmetrikus háromszögek sokkal gyakrabban trendfolytató alakzatok, mint trendfordítók, s március óta az uralkodó trend a forint gyengülése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mercury, 2015.12.11 18:06

Felesleges olyanokat írogatni, hogy lélektani határ, meg nagyon megdrágul ez meg az, Volt egy sajtótájékoztató, ahol kuszaszemék kijelentették, hogy mostantól nincs az MNB -nek árfolyamcélja.

Gyengébbek kedvéért: arra is magasan tesznek, ha 500 Ft lenne az euro. Legfeljebb Matolcsyék még több milliárdot keresnek a gyenge forinton.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.12.11 18:03

Egy másik elemzés szerint meg: http://www.portfolio.hu/short/a_vilag_egyik_legkevesbe_serulekeny_devizaja_a_forint.223982.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.12.11 07:48

@makkmarci: No problemo - most már csak 317 Ft egy euro.

Ment bennünket a nemzet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2015.12.11 04:43

Ma délre a forint elérte a 300-as euró-átváltási árfolyamot. Senki sem tagadhatja, hogy ez egy lélektani határ. Egyrészt azért, mert a devizahitelesek nehézségeit tovább fokozza, másrészt azért, mert ez az egyetlen szám jól jelzi a kormányzati politika kudarcát - mondta a Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján.
http://www.fidesz.hu/hirek/2009-02-03/a-kormany-a-felel337s-a-300-forintos-euroert/

Valami kérdés droidkáim????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2015.12.11 04:40

"Az a Miniszterelnök akinek a kormányzása alatt az EURO 300 forint fölé emelkedik NEM TUD KORMÁNYOZNI ÉS LE KELL MONDANIA"
Orbán Viktor
Aki soha nem hazudik...
Többet asszem nem is kell mondanom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html