Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lehűtötte a kedélyeket a Goldman Sachs friss, csütörtöki árupiaci elemzésében: elmarad a várt visszaesés az árupiacokon, sőt, további emelkedés várható dacára minden aggálynak. A félelmeket korábban az váltotta ki, hogy egyre feszültebbé vált a viszony az Egyesült Államok és Kína között, miután márciustól kezdve Donald Trump amerikai elnök egyre több büntetővám bevezetését lengette be. A távol-keleti ország pedig erős válaszlépéseket ígért és vezetett be, a surranópályán pedig az Európai Unió is előkészítette a maga csapásait.

A legutóbbi OPEC-gyűlésen hozott döntés a termelés fokozásáról is a kétkedők hangját erősítette fel: az olajár csökkenését jósolva temetni kezdték az árupiacokat. Pedig azok eddig is a legjobban teljesítő befektetéseknek számítottak az idén. Igaz, ez részben az év eleji nagyobb tőzsdei korrekciók eredménye is: egy nap alatt 10 százalékot estek az indexek, de végül az összeomlástól és a jósolt 30 százaléktól elmaradt a csökkenés, így ennek felhajtó ereje mérsékelt volt.

Ezek fényében nem meglepő, hogy a Bloomberg Commodity Index 10 százalékot, közel 92 pontról 86-ra esett júniusban. A felmérésnél a megkérdezettek épp az OPEC döntése, valamint a réz és a szójabab piacai miatt lettek pesszimistábbak.

Szájkarate az egész

A Wall Street-i befektetési bank szerint az Egyesült Államok és Kína közötti szankciók gazdasági hatása, beleértve a pénteken hatályba lépő intézkedéseket is elenyésző lesz. Az előrejelzésük szerint a dollár esése, valamint az olajár emelkedése miatt az árupiacokon 10 százalékos megtérülés várható a következő 12 hónapban. Ezt már a piacok igazolják is: hiába fokozzák a termelést az OPEC-államok és Oroszország, mivel Donald Trump egyszerre szeretné csökkenteni a magas olajár okozta üzemanyagár-emelkedést és kizárni az egyébként fontos szereplő Iránt a rendszerből, egyelőre a bizonytalanság miatt a drágulást árazzák a piacok.

A kereskedelem háborús hatása az árupiacokra nagyon kicsi lesz, kivéve a szójabab piacát, ahol a készletek teljes körű átirányítása nem lehetséges - mondja Jeffrey Currie ellemző feljegyzésben. Ez összhangban van a közgazdászok véleményével, amely szerint a kereskedelmi háború makrogazdasági hatása valószínűleg elenyésző lesz - teszi hozzá, kiemelt hangsúllyal kezelve az utolsó két szót a Bloomberg szerint.

A bank szerint viszont a fent említett aggodalmak dacára is azt mondja: most kell nyersanyagokat vásárolni. Jóslatukat arra alapozzák, hogy Kína múlt péntekig tárgyalt arról, hogyan kezelje az amerikai elnök által kezdett kereskedelmi háborút. Ennek eredménye lett, hogy az ország nem hajol meg Trump akaratának, zsarolásainak és nem dőlnek be a fenyegetéseknek. Helyette olyan változatról döntöttek, amely szerint, ha az USA további vámokat vezet be, akkor visszavágnak.

Ez pedig az elemzők szerint azt a képet erősíti, hogy Kína beleáll a kereskedelmi a háborúba ezáltal éppen azt gyengíti. Mivel erős gazdaságként úgy reagál, hogy képes károkat okozni a másiknak - az Egyesült Államok esetében ezt meg is teheti -, így valójában tárgyalások jönnek, de a felszínen tovább folyhat a háborús retorika.

Mások azért aggódnak

A Goldman az utóbbi hónapokban is optimista volt a nyersanyagpiacok kilátásait illetően, mondván, hogy a jelenlegi gazdasági ciklus késői szakaszában ezekben még van potenciál a drágulásra. A bank ezt eddigi előrejelzéseiben azzal indokolta, hogy az árupiacok indexei sokkal jobbak voltak, mint a szuperciklus végén még 2008-ban.

Más bankok óvatosabbak. Közülük a Morgan Stanley jelezte, hogy a globális kereskedelem felborulása, valamint a kínai gazdasági lassulás esetleges erősödése miatt a fogyasztás visszaeshet. A globális kereskedelmi feszültségek fokozódása magában hordozza a kereslet romlásának veszélyét az árupiacokon - jelentették ki a múlt héten.

Az ausztrál piacokról is riadót fújtak. Az Egyesült Államok és főbb kereskedelmi partnerei közötti kereskedelmi feszültségek potenciálisan aláaknázhatják a bizalmat és gátolhatják a globális gazdasági teljesítményt - jelentette ki hétfőn (a Bloomberg egy másik cikke szerint) az ország iparért, innovációért és tudományért felelős minisztériuma.

Teljesen más lehet a képlet

A kormányok, valamint a bankok figyelmeztetései arra utaltak, hogy milyen hatással lenne a piacokra egy széleskörű kereskedelmi háború. A múlt héten a Morgan Stanley arra jutott az elemzésében, hogy az egyre növekvő kereskedelmi feszültségek veszélyeztetik a kereslet bővülését a nyersanyagok piacán is. Jelenleg az autógyártóktól a sörfőzdékig minden iparág az összeomlásra készül.

Az árucikkek hétfőn, a globális részvényekkel együtt csökkentek. A deklinerek közül a réz 1,2 százalékkal a 6550 dollárros tonnánkénti szintre esett a London Metal Exchange-nél, de mind a hat alapfém csökkent. Az energiapiacokon a Brent nyersolaj 1,1 százalékkal lett olcsóbb. A vasérc - Ausztrália egyik legnagyobb exportterméke - szintén lefelé fordult.

Még a Fed-elnök, Jerome Powell is tart a kereskedelmi háború hatásától: szerinte az amerikai cégek annyira aggódnak, hogy elhalasztják a beruházásaikat, amely az egész gazdaságnak árt. Viszont nagyjából ezért vár emelkedést a Goldman is: ők ugyanis úgy látják, a kereskedelmi háború lanyhulni fog a következő hetekben, mert senki sem nyerhet vele igazán, viszont most mindenki "megveszi a hírt" és ezért fordultak lefelé a grafikonok.

A fotó forrása: Scott Olson/Getty Images/AFP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!