BUX
37689

Elszabadulhatnak az indulatok a forint piacán

A mai kereskedésben 297 forint fölé szaladt ez euró árfolyam a forinttal szemben, így elérhető közelségbe kerültek a 300 forint feletti szintek is.

NAPI, 2013. január 11. péntek, 12:47

Masszív trendfordító jelzés érkezett az elmúlt hetekben az euró/forint keresztárfolyamban. A jelek szerint a hosszabb távú felfelé tartó trend győzött keresztárfolyamban, s erre a legutolsó, s egyben legerősebbnek tekinthető jelzés is megérkezett, amikor múlt év végén 290 forint fölé lőtt ki az árfolyam, s egészen 295 forint fölé ugrott. Ezzel ugyanis elesett a tavaly január óta tartó forinterősödő trendben beállított utolsó legitim csúcs is elesett - innen tudott utoljára új mélypontra süllyedni a keresztárfolyam - s végleg megszakadt a rövidtávú forinterősödő trend.

Ennek elestére egyébként az elmúlt hónapokban már számos figyelmeztető jelzés érkezett, az emelkedéshez tartozó trendvonal törésétől kezdve az RSI csökkenő trendjének elestén keresztül a mozgóátlagok áttöréséig. Ráadásul a kurzus a jelek szerint validált egy fordított fej váll alakzatot a grafikonon, amelynek úgynevezett nyakvonala a 290 forint körüli szintet környékén található, s magassága mintegy 15 forint. Ha az alakzat érvényes marad, akkor az ebből számolt célár alapján nem a kerek 300 forintos szint, inkább akár a 305 forint körüli zóna is lehet a mozgás célja.

EUR/HUF napiAlfatrader

További kedvezőtlen jel, hogy az 50 napos mozgóátlag erősen a 200 napos mozgóátlag felé tart, s ha keresztezik egymást, kialakulhat az úgynevezett "halálkereszt" formáció. Ezt az alakzatot elég sok programozott kereskedési stratégia követi, s ha kialakul, számítani lehet rá, hogy tovább eladói nyomás nehezedik majd az árfolyamra.

Órás grafikont szemlélve, csak a korábbi csúcsokat és mélypontokat véve alapul a legközelebbi ellenállási szint 298 forint magasságában látszódik a grafikonon, e felett viszont már csak 307 forint magasságában látszik a következő szint. A magyar deviza kilátásai akkor fordulnának pozitívra, ha sikerülne egy markáns 288 forint alatti zárást produkálnia a keresztárfolyamnak.