A február elején indult emelkedés az olaj piacán elegendő erővel bírt ahhoz, hogy a hónap közepére kivigye az amerikai könnyűolaj árfolyamát addigi, 92 és 103 dollár között húzódó kereskedési sávjából, s a 110 dollár körüli szint meglátogatásával 8 hónapos csúcsra szaladt az árfolyam. Az újabb, magasabb csúcs és a sávból való kitörés emelkedő trend megindulására utalhat, ráadásul az árfolyam áttörte felfelé a 2008-as és a 2011-es csúcs által meghatározott csökkenő trendvonalat, ami technikailag tovább erősíti a nyersanyag árfolyamának képét.

A sávozó mozgás egyébként a kitörés előtt eléggé hasonlít egy folytatólagos fej-vállak formáció, ami ugyan nem olyan megbízható, mint trendfordító társa, azonban a belőle számolt célárfolyam hasonlóan számítódik, ez jelen esetben 115 dollár közelébe mutat. Az ilyen típusú alakzatok szokása, hogy a kitörést követően az árfolyam visszaereszkedik a korábbi ellenálláként szolgáló kitörési szintre, jelen esetben 100 és 103 dollár közé, majd sokszor innen vesz újabb lendületet az emelkedő trend. Az árfolyam 110 dollár magasságában egy emelkedő trendcsatorna tetején akadt el, a kitörés miatt jelentősen túlvett állapotban - az RSI az egekben volt - így innen természetesnek tekinthető egy kis oldalazás, vagy pedig.


A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Ha való kitöréssel állunk szemben, s a hosszútávú csökkenő trendvonal valóban jelentőséggel bír, akkor ha a következő időszakban csökkenésnek indulna az árfolyam, akkor könnyen lehet, hogy a korábbi támasz szintek, illetve trendvonal visszatesztelése után további lendületet vesz a trend, s új csúcsokra viszi ki az olaj kurzusát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!