Elszakadt a cérna a gurunál - jön a világvége?

A korábban kötvénykirálynak becézett Bill Gross is kiakadt a jegybankok extra-laza monetáris politikáján. Nem venne se részvényt, se kötvényt, s csatlakozott azokhoz a világvégét jósló gurukhoz, akik szerint csak az aranyban és az ingatlanban lehet fantázia.
Napi.hu, 2016. augusztus 4. csütörtök, 11:47
Fotó: Reuters

Immár a korábban kötvénykirálynak becézett Bill Gross, is csatlakozott a pénzügyi világvégét jósló guruk táborához, akik szerint az egyetlen értelmes befektetési választás az arany, vagy az ingatlanok vásárlása lehet. A korábban a világ legnagyobb kötvényportfólióját kezelő PIMCO vezetőjeként ismertséget szerző, majd a Janus Capitalhoz csatlakozó szakember befektetőknek írt levelében meglehetősen pesszimistán nyilatkozott a legtöbb eszközosztályba való befektetési kilátásaival kapcsolatban - tudósít a CNBC.com.

Nem szeretem most a kötvényeket, sem a részvényeket és a priváttőke befektetéseket sem - írta Gross. Szerinte a jegybankok jelenleg olyan, gyenge gazdasági növekedéssel jellemezhető környezetet teremtettek, amelyben nehéz magas hozamú befektetéseket találni. A mostani helyzetben túl nagy kockázatot kell vállalniuk a bankoknak túl kicsi hozamért cserébe a hitelkihelyezéseik során, eközben az alacsony kamatok felpumpálják az eszközárakat, azonban gátolják a megtakarításokat és az üzleti célú beruházásokat.

A bankok, biztosítók és az átlagos befektetők meg vannak fosztva attól a lehetőségtől, hogy vissza a jövőben visszafizessék adósságaikat, s fizetni tudják a nyugdíj kiadásokat. A jegybankok a jelek szerint megfeledkeznek az alacsony kamatok negatív hatásairól. Ha túl sokáig fennmarad ez a helyzet, akkor az már a reálgazdaságra is kártékonyan hat vissza, mivel a fogyasztók egyre kevesebb jövőbeni elkölthető jövedelemmel számolnak, s a beruházások stagnálni fognak - írja.

Szerinte a jegybankok jelenlegi politikája gátolja a gazdasági növekedést, miközben a befektetőket egyre nagyobb pénzügyi kockázat vállalására sarkallja. Szerinte ilyen helyzetben az arany, a termőföld vásárlás lehet jó döntés, azonban ezt a hétköznapi ember számára nehezen kivitelezhető befektetés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2016.08.04 12:42

"Jobb a járadékosok (kötvényguruk) lassú eutanáziája, mint a defláció okozta tömeges munkanélküliség." JMK.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html