Elszakadt a cérna Amerikában

A kereskedés utolsó órájában alaposan ledöngölték a vezető részvényindexeket Amerikában.
NAPI, 2010. szeptember 23. csütörtök, 22:20
Fotó:

Az S&P 500-as index köszönhetően az utolsó óra gyatra teljesítményének 9, a Dow Jones Ipari Átlag 79 pont csökkenéssel zárta a napot, előbbi 1125, utóbbi 10 660 ponton. A Nasdaq Composite 7 pontot esett, 2327 pontig. A kommentárok szerint a hangulatnak a rossz munkaerő piaci adatok tettek be, az első ízben segélyért folyamodók száma a múlt héten 12 ezer fővel emelkedett, megtörve ezzel a hetek óta tartó csökkenő trendet. Nem tett jót a hangulatnak az ír, portugál és görög kötvénypiaci turbulencia sem, mint ahogy az ír GDP csökkenése sem, ezzel ugyanis a görögök után már a zöld sziget lakói is csatlakoztak a duplavé táborhoz, azaz újabb eurózónás tagállam süllyedt átmeneti növekedés után ismét recesszióba.

Guru nyilatkozatokból sem volt hiány, a néhány napja még optimistán nyilatkozó Warren Buffett ezúttal azt mondta az amerikai gazdaság még nem lábalt ki a válságból, a Moody's pedig azzal borzolta a kedélyeket, hogy bejelentette: elemzései szerint három az egyhez az esélye annak, hogy az USA ismét recesszióba fog süllyedni. Még Paul Volcker, korábbi Fed elnöknek is volt néhány keresetlen szava a piachoz, szerinte ugyanis az amerikai ingatlan és jelzálogpiac helyzete totális katasztrófa.


A vezető amerikai indexek mostani produkciójukkal úgy tűnik, letörték a szeptember eleje óta tartó emelkedő trendet, ez persze nem jelent még trendfordulót, azonban figyelmeztető jelet küldtek, ez a mozgás vélhetően közel áll a kifulladáshoz. Pedig a hét elején a pénzügyi sajtó még ünnepelte a nagy indexeknek a hónapok óta kialakult kereskedési sávokból való kitörését, a kitörés azonban most már úgy tűnik, inkább fals mozgás volt. A dollár erősödésnek indult ez euróval szemben, 0,6 százalékkal jött le a keresztárfolyam 1,332-ig. Eközben a jen erősödött a dollárral szemben, egészen 84,33-ig csökkent a keresztárfolyam, ami azt jelenti, hogy a japán deviza gyengítésére végrehajtott intervenciós mozgás fele már elenyészett, emlékezetes, hogy a BOJ akciója 82,8-ról 85,9-ig gyengítette a jent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.23 23:29

Csúcsokon lévő részvényárak, hetek óta rossz hírek, ha megérdezel egy egyszerü bárkit , hogy mi várható, szerinted mit fog válaszolni ????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html