Elterpeszkedett az OTP a BUX-kosárban

Több mint 40 százalékkal többet emelkedett az OTP, mint a BUX a BUX-kosár legutóbbi felülvizsgálata óta, ezáltal jelentősen nőtt a bankpapír súlya az indexben. A súly változása cselekvésre késztetheti az alapkezelőket is.
NAPI, 2009. augusztus 24. hétfő, 11:02

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Azoknál az alapoknál, amelyek rendesen föl vannak töltve, a bankpapír súlyának emelkedése nem okozhat problémát - mondta lapunknak Horváth István, a KH alapkezelő befektetési igazgatója. Ilyenkor az OTP felértékelődésével párhuzamosan a portfólió is átértékelődik, vagyis az alapkezelőnek nincs tennivalója. Más a helyzet annál, aki alul van súlyozva, annak egyre nő a különbség a benchmark és a saját teljesítménye között, vagyis fokozott a kényszer, hogy megfelelő szintre töltse föl a portfóliót. Normális esetben ezt a hatást kiegyenlíti, hogy aki viszont fölül van súlyozva a bankpapírból, annál a felülsúlyozás mértéke az áremelkedéssel nő és az eladás mellett dönthet.

A félévente esedékes felülvizsgálatok során az eltéréseket korrigálja a BÉT indexbizottsága, mivel van degressziós kulcs a BUX-kosár képletében.
A portfóliókezelők közül sokan inkább a közép-európai CETOP indexet követik benchmarkként, amiben az OTP nem ment föl jobban, mint néhány régiós versenytárs, például az osztrák bankok. A lengyel bankpapírok viszont fölfelé is kevesebbet mozogtak, de ez lefelé is igaz volt a nagy esés idején. A cseh Komercnít és a lengyel bankokat a portfóliómenedzserek külön szokták kezelni a kockázatosabb ukrán, román, bolgár kitettséggel rendelkező bankoktól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK