Természetesen nem a befektetők shortolási vágya, hanem az alacsony jegybanki kamatok miatti hozaméhség motiválta a SecondMarket Holdings nevű New Yorki-i online kereskedési céget, amikor kitalálta új platformját, amelyen keresztül a kibocsátók közvetlenül értékesíthetnek diákhitellel fedezett értékpapírokat a befektetők számára - írja a Wall Street Journal.

A társaság kereskedési rendszerén keresztül a befektetők már 2008 óta köthetnek üzletet tanulmányi kölcsönökkel fedezett, tulajdonukban lévő értékpapírokra, az elmúlt közel öt évben 6 milliárd dollár értékben történtek kötések ilyen termékekre.
Az új rendszerben a kibocsátók mintegy 100 ezer befektetőt érhetnek el, ha új, tanulmányi hitellel fedezett értékpapírt szeretnének kibocsátani.

A platform lehetőséget teremt arra, hogy az erre szakosodott cégek a kormány által nem garantált tanulmányi hitelek által fedezett értékpapírokat is értékesítsenek, így az ezzel foglalkozó cégek számára könnyebbé válhat a forrásbevonás. A SecondMarket becslései szerint idén mintegy 25-30 milliárd dollárnyi tanulmányi hitel fedezetű kötvény kerülhet a piacra elsődleges kibocsátásból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!