Eltűnt a német nagybank nyeresége

A legnagyobb német bank profitja közel 94 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a befektetési banki üzletág gyengén teljesített, a banknak pedig több, mint 1 milliárd eurós céltartalékot kellett megképeznie a pénzintézettel szemben zajló vizsgálatokkal kapcsolatban.
portfolio.hu, 2013. október 29. kedd, 10:00
Fotó: Napi.hu

Tavalyhoz képest 94 százalékkal csökkent a Deutsche Bank profija, ami részben annak tudható be, hogy több fontos üzletágban estek a bank bevételei, másrészt a Deutsche Bank ellen több nyomozás is zajlik, a várható kártérítési ügyekre pedig Európa legnagyobb bankja céltartalékot képzett meg. Míg a tavalyi harmadik negyedévben még 747 millió eurós profitot ért el a Deutsche Bank, addig idén már csak 41 millió eurót, ami jóval elmaradt az elemzők által várt 430 millió eurótól.

A Deutsche Bank elsősorban a befektetési banki üzletágban teljesített rosszul, a kötvénykereskedésen elért veszteségek miatt az üzletág profitja 48 százalékkal 1,29 milliárd euróra esett, ami elmarad az elemzők által várt 1,59 milliárd eurótól.

A bank összesített adózott eredményére negatívan hatott a céltartalékolás is, az amerikai igazságügyi minisztérium jelzálogfedezetű értékpapírok szabálytalan értékesítése miatt indított nyomozást többek között a Deutsche Bank ellen is (Bank of America, a Citigroup, a Credit Suisse, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, az RBS, a UBS és a Wells Fargo ellen indult eljárás), valamint a Libor bankközi kamatláb manipulációjával kapcsolatban is vizsgálódnak a bankkal szemben, ezekkel kapcsolatban a bank eddig összesen 4,1 milliárd eurónyi céltartalékot képzett meg, június végén ez az érték még csak 3 milliárd euró volt.

A Deutsche Bank árfolyama
Cityindex.huA Deutsche Bank papírjai 2,5 százalékos mínuszban nyitottak a vártnál jóval gyengébb gyorsjelentést követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.10.29 10:41

Ha a bankok mindent előre tudnak, akkor ez a nagybank miért nem tudta elkerülni a nyeresége ilyen mértékű csökkenését?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html