A NABI Autóbuszipari Rt. bejelentette, hogy a Szövetségi Közlekedési Hatóság értesítette arról a döntéséről, amelyben elutasította a NABI kérelmét, amely a társaság CompoBus termelésére vonatkozó „Buy America” szabály alóli felmentésre irányult. A hatóság döntésének következményeképpen a jövőben kötendő szerződéseknek meg kell majd felelniük a „Buy America” szabály feltételeinek, amennyiben szövetségi támogatást felhasználó közbeszerzés keretében vásárolják azokat. A szabály értelmében az autóbuszok alkatrész értékének 60 százaléka Egyesült Államok-beli gyártóktól kell, hogy származzon, és a végső összeszerelést is az Egyesült Államokban kell végezni. A döntés nem érinti a NABI által az amerikai vásárlók számára gyártott acélbuszokat, tekintettel arra, hogy ezek mindig is megfeleltek a „Buy America” szabálynak. Az eredeti, 2002-ben megítélt, felmentés lehetővé tette a NABI számára, hogy az amerikai állami tömegközlekedési vállalatok által vásárolt CompoBus-ok gyártásához szükséges kompozitból készült autóbusz karosszériákat a kaposvári gyárában állítsa elő. A hatóság döntésében kifejtette: „A Szövetségi Közlekedési Hatóság nem vitatja, hogy a CompoBus számos előnnyel és egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik. A termék felsőbbrendű minőségére vonatkozó kijelentések azonban nem elégségesek arra, hogy a közérdek védelmére felállított „Buy America” szabály alóli felmentést indokolttá tegyék.” A NABI eddig összesen 130 CompoBus-t szállított le vásárlóinak az Egyesült Államokban. Ezek a közlekedési vállalatok rendkívül elégedettek, mert jelentős utasszám emelkedést tapasztaltak azokon az útvonalakon, amelyeken a CompoBus-okat üzemeltetik. A NABI keresi azokat az alternatívákat, amelyekkel megfelelhet az FTA által állított követelményeknek a jövőbeli megrendelések esetén. A már meglévő szerződések és opciók alapján történő gyártást nem érinti a hatóság döntése, e karosszériák gyártása és beszállítása tovább folytatódik Kaposvárról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!