Elvitte a forintosítás az OTP nyereségét

Az OTP Bankcsoport 1,913 milliárd forintos konszolidált adózott nyereséget ért el az idei első negyedévben, ami éves összevetésben 67 százalékos csökkenés, és 82 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél - derül ki a bankcsoportnak a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken hajnalban közzétett, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti jelentéséből.
MTI-Eco, 2015. május 15. péntek, 07:50
Fotó: Napi.hu

Az OTP csoport konszolidált korrigált adózott eredménye 2015 első negyedévében 28,329 milliárd forint volt, amely bár 20 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, de lényegesen - 177 százalékkal - meghaladja a 2014. negyedik negyedévi eredményt. Utóbbi eredményjavulás elsősorban a mérsékeltebb kockázati költségeknek köszönhető, emellett a működési eredmény is 8 százalékkal javult.

A jelentésben a bank kifejti, hogy Magyarországon 2015 márciusában lezajlott az elszámolás az OTP Bank és Jelzálogbank élő és lezárt deviza jelzálog és fogyasztási hitelügyletein. Az ügyfeleknek jóváírt összeg összesen mintegy 111 milliárd forint volt. Az első negyedévben megtörtént a forintosítás is (az Ingatlanlízing kivételével), amely az OTP Bank és Jelzálogbank esetében 436 milliárd forintnyi bruttó deviza jelzáloghitel állományt érintett.

Az OTP Faktoringnál a nettósítást követően fennmaradt forintosított, nem teljesítő/felmondott hitelállomány 74 milliárd forint. 2015. május 3-ig megtörtént az OTP Bank, a Jelzálogbank és a Faktoring összesen közel 370 ezer ügyfelének kiértesítése. Az idei második negyedévben megtörténik az elszámolás a Merkantil ügyletein is, a várható visszatérítésre képzett céltartalék összege 22 milliárd forint; a közel 160 ezer ügyfél kiértesítése április 30-ig megtörtént.

Szintén a második negyedévben számolnak majd el az Ingatlanlízing ügyfeleivel, a megképzett céltartalék esetükben 5 milliárd forint, emellett megtörténik a devizaalapú ingatlanlízing ügyletek forintosítása. A mintegy 3000 ingatlanlízinges ügyfelet 2015. június 26-ig értesítik ki.

A beszámoló szerint idén január-márciusban nemcsak a makrogazdasági teljesítményben és kilátásokban, de az adózott eredmény és az állományi dinamikák tekintetében is fennmaradt a divergencia a kelet-közép-európai régió, illetve az ukrán és orosz működés között. Az OTP kiemeli, hogy a makrogazdasági környezet mellett a szabályozói feltételek alakulását is magában foglaló működési környezet alakulását tekintve egyértelműen Magyarország esetében várható a legnagyobb javulás 2015-ben.

Pozitív fejleménynek nevezi a bank többek között, hogy idén a bankszektort érintő szabályozás várhatóan kedvezőbb irányba változik: a 2016-ban fizetendő bankadó nagysága éves összevetésben 40 százalékkal csökken; a május 13-án a parlament elé benyújtott 2016-os költségvetés már ezt a tételt tartalmazza a bevételi oldalon.

Ami a bankcsoport két alulteljesítő tagját illeti: Ukrajna és Oroszország esetében 2015-ben a működési környezet fokozatos stabilizációjával, a 2014. évi veszteségektől összességében kisebb negatív eredménnyel számol az OTP menedzsmentje, de a gyenge 2015-ös makrogazdasági kilátások mindkét országra érvényesek.

Az idei első negyedévben a konszolidált bevételek az előző negyedhez képest 3 százalékkal, 189,446 milliárd forintra csökkentek, míg a tavaly január-márciushoz képest
10 százalékkal mérséklődtek. Ezen belül a nettó kamateredmény közel 8 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben: 142,727 milliárd forint volt. Leginkább az orosz, kisebb mértékben a magyar és ukrán kamateredmény csökkent, javult azonban a bolgár, román és horvát nettó kamateredmény. A magyarországi tevékenységet összefogó OTP Core nettó kamateredménye a jelentés szerint nagyrészt a fogyasztói hitelekkel kapcsolatos elszámolás, illetve a forintosítás következtében alkalmazott alacsonyabb kamatszint eredményeként csökken.

A nettó díj- és jutalékbevétel 16 százalékkal, 37,293 milliárd forintra csökkent az előző negyedévhez képest, éves szinten pedig 11 százalékkal mérséklődött. A működési költségek az első negyedévben 12 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képest, és 8 százalékkal az előző év azonos időszakához képest.

A bankcsoport mérlegfőösszege 10 714,446 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, 2014 utolsó negyedévéhez képest 2 százalékkal csökkent, de éves szinten 6 százalékkal nőtt.

A konszolidált számviteli adózott eredmény 1,9 milliárd forint volt, szemben az előző
negyedév 10,9 milliárd forintos, illetve a bázisidőszak 5,9 milliárd forintos nyereségével.

A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 18,4 százalék volt, ami az előző negyedévez képest 0,9 százalékpontos, míg az előző év azonos időszakához képest 2,8 százalékpontos csökkenés.

Az OTP magyarországi alaptevékenysége 2015 első negyedévében 29,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el a korrekciós tételek hatása nélkül. Ez 17 százalékkal kisebb, mint az előző negyedévi eredmény, és 13 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi szinttől is.

Az OTP a jelentésben kitér arra is, hogy a 2015-ben Magyarországon csődbe ment három brókercég ügyfeleinek kártalanítása miatt emelkedik a szolgáltatók éves díjbefizetése. A Befektető-védelmi Alap (Beva) és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) felé idén összesen 7 milliárd forintnyi éves befizetés terheli a csoportot, döntően az OTP Core-t. Ezen felül további előleg befizetési kötelezettség terhelheti az OTP-t a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA) felé - hangsúlyozzák a jelentésben.

Az OTP részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, a papír záróára csütörtökön 5920 forint volt, 90 forinttal alacsonyabb az előző napinál. Az elmúlt egy évben az OTP részvények legmagasabb árfolyama 6065, a legalacsonyabb pedig 3479 forint volt

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2015.05.15 11:46

@nemhiszem: "Verseny volt és van is"

De nem a bankok között, mert azok a Bankszövetségben egyeztetnek és pofátlanul kartelleznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.05.15 10:14

@matolcsy: tegye hozzá hogy egy független bíróság ...
uzsora? úgy gondolja hogy bűnöző miért nem jelenti fel? ne csak szájkaratézzon mint a pupulista politikusok.
Vajon ha horribilis kamatra adott volna pénzt az ügyfelek nem mentek volna másik bankhoz? Verseny volt és van is. Ha az egyik túl sokat kér másikat választanak.
Ha pedig törvényt sértett vagy nem jogszerűen járt el a már régóta említett felügyeletet okolja aki olyan jól teszi a dolgát, mint az közismert ugye...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.05.15 10:12

Én úgy látom , ha az OPTP nyereséget ér el, mások károkat szenvednek el. Csupán annyi történt csökkentették az eladósodott ügyfelek terheit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.05.15 10:01

@nemhiszem: Vajon Brüsszel azt is olvasta éveken keresztül, hogy az OTP kihasználva erőfölényét a piaci versenyt sértve horribilis kamatra adta a pénzt. Azt is, hogy bíróság állapította meg a jogtalan kamatszedést?...
Az OTP nem lett veszteséges így sem!

Pár fillért visszacsorgatott az évtizedekig szedett uzsora kamatai után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.05.15 09:29

@matolcsy: Büsszel azt olvasná, hogy csökkent, mert ilyen jövőbemutató dolgokban picit szkeptikussá tették.
Mert nem azt nézi amit mond hanem amit csinál - megtanulta a leckét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html