Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Concorde elemzése szerint az Émásztól az új szabályozási rendszernek köszönhetően az idén 1220, jövőre 1260 forint adózás utáni részvényenkénti eredmény várható, vagyis az áramszolgáltató papírja a jelenlegi árfolyamon erősen alulértékeltnek tekinthető. A 2008-ig érvényes új áramár-szabályozás alapján a beszerzési árak 12, míg az értékesítési átlagárak az Émász esetében 10 százalékkal nőhetnek, amely abszolút értékét tekintve mintegy 1200 millió forintos bruttó fedezetnövekedést jelenthet a társaságnál. Ehhez járul az alacsonyabb kamatszint miatt a folyószámla-hitelek kisebb kamatterhe, mely számításaink szerint adó előtt 200 milliós többletet jelent. Ennek alapján a papírok jelenleg 8,1 P/E mutatóval forognak. Az alacsony árfolyam oka, hogy az osztalékfizetésre spekuláló befektetők a cég részvényeinek árfolyamát 10 500 forint felé hajtották fel tavasszal, azonban az osztalék elmaradása sokakat a nyereség realizálására, illetve a papírtól való elfordulásra késztetett. Ennek hatására az árfolyam 8000 forintig esett vissza, a csökkenő hozamokkal együtt most felfelé korrigált, és jelenleg 9900 forint. Bár a piac bizalma jelenleg nem túl nagy arra nézve, hogy a vállalat fog-e osztalékot fizetni jövőre. Ugyanakkor hosszabb távon az osztalékfizetés egy erősen valószínű forgatókönyv. A Concorde szerint a cég árfolyam/könyv szerinti érték (P/BV) mutatója 1 alatti, ez messze a szektortársak átlaga alatti, miközben magas osztalékfizető képességgel rendelkezik, elméletileg 1060 forintos osztalékra (10,6 százalék) van kilátás. A javuló inflációs környezet hatására további kamatcsökkentés képzelhető el, amely még vonzóbbá teheti a cég részvényeit. Ősszel ismét megindulhat az osztalékfizetésre irányuló spekuláció, amely az árfolyamra jó hatással lehet. Kockázatot jelent ugyanakkor, hogy a papír alacsony likviditású, nagyobb mennyiség vétele vagy eladása jelentősen elmozdíthatja az árfolyamot. Az sem kedvező, hogy az árampiac liberalizációja miatt egyes nagyobb ipari fogyasztók máshonnan vagy az Émásztól, de olcsóbban tudják beszerezni a villamos-energiát, amely a bruttó fedezet összegére negatívan hathat. A 2005-ös eredménybecslésben ezzel a hatással nem számolt a Concorde. Az áram végfelhasználói és nagykereskedelmi árának különbsége (bruttó fedezet) negatívan változhat egy esetleges árszabályozás-módosítás hatására, melynek hatására a társaság a vártnál kisebb eredményt érhet csak el. Jelenleg nincsen napirenden az áramár-szabályozás módosítása. A Concorde a pénzüket hosszabb állampapírban tartó befektetőknek ajánlja az Émász-részvények jelenlegi szinten (10 000 forint vagy alatta) történő vásárlását, legalább középtávra (minimum 6 hónapos időtáv), amely a brókercég szerint alacsony kockázatú, ehhez képest magas hozamú befektetés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!