Az orosz elnök római látogatása alkalmából válaszolt a vezető olasz napilap újságírójának kérdéseire. A Jukosz-ügy kapcsán felvetődő európai és amerikai befektetői aggályokra úgy reagált, hogy az utóbbi két évben az USA-ban mintegy húsz vállalati vezetőt állítottak bíróság elé; elég az Enron esetére gondolni, ahol élő televíziós adásban mutatták a bilincseket is. Ettől azonban senki sem vonta kétségbe a jogállam meglétét - emlékeztetett Putyin. Szerinte az ilyesmiben náluk sincs semmi rendkívüli, legfeljebb annyi, hogy korábban akinek pénze volt, az nem végezte a bíróságon. Amikor felosztották a hatalmas állami vagyont. a folyamat résztvevői azt hitték, hogy mindig a saját törvényeik szerint élhetnek majd - most azonban világossá kell tenni, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania az ország törvényeit. Kérdésre válaszolva az orosz államfő elmondta, hogy határozottan a privatizáció visszacsinálása ellen van: bár a folyamatot sok kritika érheti, a visszafordulás magyon negatív hatással lenne a gazdaságra és a társadalomra. A Jukosz-vezetők börtönbeli helyzetére vonatkozó kérdésre Putyin úgy válaszolt, hogy a gyanúsítottak ellen súlyos vádakat hoznak fel, egészen az emberölésig - hogy konkrétan mire gondolt, azt nem fejtette ki, csak hozzátette: egyelőre érvényben van az ártatlanság vélelme, s minden bizonyítani kell a bíróság előtt. A kabinetfőnök leváltása - a Jelcin-gárda utolsó embere Hodorkovszkij letartóztatása után távozott - Putyin szerint évek óta tervbe volt véve, a Jukosz-ügynek csak katalizátor szerepe volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!