A határidős indexek azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 index 0,26 százalék, a frankfurti DAX 0,35 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 1 százalék körül emelkedik nyitásban - írja az MTI.

Csütörtökön nyereséggel zártak a vezető európai értéktőzsdék. A londoni FTSE-100 index 0,32 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,66 százalékkal, a frankfurti DAX pedig 0,40 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,38 százalékkal ment föl.

Szakértők úgy látják, hogy Európában is a kereslet fog dominálni, miután a kedvező amerikai feldolgozóipari és foglalkoztatási adatok vételi hullámot indítottak el a legtöbb ázsiai piacon. A tokiói Nikkei-225 a zárás előtt 1,74 százalékos erősödésben volt, és másfél éve először áttörte a 20 000 pontos lélektani határt. A koreai Kospi 1,13 százalékkal emelkedett. A trenddel szembe ment viszont Shanghai, Kínában a befektetők tartanak a likviditás szűkülésétől és bizonytalannak ítélik meg a gazdaság kilátásait. A Shanghai Composite Index 0,4 százalékkal csökkent. A különleges státusú Hongkongban viszont a Hang Seng index követte az általános irányzatot, 0,32 százalékkal állt csütörtöki záróértéke fölött a kereskedés vége felé.

Az olaj árát nyomja, hogy a piacon egyre inkább tartanak a túlkínálat emelkedésétől. Az északi-tengeri Brent minőség jegyzése 0,5 százalékkal, hordónként 50,39 dollárra ment le.

Az arany ára a részvényárfolyamok emelkedésének és a dollár erősödének hatására 0,3 százalékkal, unciánként 1260,96 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!