Az amerikai tőzsdék erőteljes, másfél százalék körüli árfolyamnyereséget értek el csütörtökön a gazdaság állapotával szemben az utóbbi időben kissé megrendült bizalmat helyreállító makrogazdasági adatoknak köszönhetően. Az ázsiai indexek erősödéséhez hozzájárult a kínai gazdaság növekedési kilátásainak javuló megítélése is a banki hitelezés fellendüléséről pénteken közzétett adatok nyomán.

Szeptemberben a kínai bankok hitelkihelyezései az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben növekedtek. Befektetők körében emellett erősödik a várakozás a kínai kormány további gazdaságélénkítő intézkedéseivel szemben is. "A banki hitelezési aktivitás erősödése az előfeltétele az olyan jellegű reálgazdasági beruházásoknak, amelyek meg tudják győzni a piacokat a növekedési kilátások javulásáról" - mondta Akucu Maszasi, a tokiói SMBC Nikko Securities Inc. értékpapír kereskedője.

A kínai gazdaság a Reuters hírügynökség elemzők körében végzett felmérése szerint jövőre 6,5 százalékkal növekedhet az idei várhatóan 6,8 százalék körüli GDP-növekedés után.

Pénteken a sanghaji Composite index 1,60 százalékkal, a sencseni Composite index 1,32 százalékkal erősödött. A sanghaji és a sencseni piacokon jegyzett vezető részvényeket követő CSI300 index 1,36 százalék nyereséget ért el pénteken, az amerikai Nasdaq Composite index kínai megfelelője pedig, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext index 1,85 százalékkal erősödött.

A hongkongi Hang Seng index 0,47 százalékkal emelkedett, a tajvani Taiex 0,04 százalék, a szingapúri Straits Times index pedig 0,37 százalék nyereséget ért el.

A tokiói tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 194,90 ponttal, 1,08 százalékkal 18 291,80 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 15,12 ponttal, 1,01 százalékkal 1505,84 pontra emelkedett.

Elemzői vélemények szerint a Tokióban elért árfolyamnyereség tartalmaz némi megelőlegezett bizalmat is a Bank of Japan újabb monetáris lazító intézkedéseinek is. Ennek köszönhetően az alacsonyabb hitelfinanszírozási költségekből profitáló ingatlanpiaci beruházók részvényei emelkedtek a legnagyobb mértékben. A Sumitomo Realty & Development Co. négy százalékkal, a Tokyu Fudosan Holdings Corp. öt százalékkal erősödött.

Szöulban a tőzsde Kospi indexe 0,15 százalékkal, 3,01 ponttal 2030,26 pontra csökkent. Az indexet a nagy autógyárak részvényei húzták le. A won árfolyamának emelkedése ugyanis aggodalmakat támasztott exportbevételeik alakulása miatt. Pénteken a won árfolyama alig változott, de a hetet 2,6 százalékos erősödéssel fejezte be, ami 2011 decembere óta a legnagyobb heti árfolyam-emelkedésnek számít. A Hyundai Motor részvénye egy százalékkal, a Kia Motor részvénye közel három százalékkal gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!