Emelkedés Európában - megafúziós spekuláció az olajiparban

Emelkedéssel zártak kedden vezető nyugat-európai tőzsdemutatók, részben a tengerentúli hegymenetnek köszönhetően.
Ádám Viktor, 2006. december 5. kedd, 18:28
Fotó:

Az FTSE-100 0,6 százalékkal 6086,40 pontra erősödött, a CAC-40 kétszer ekkora lendülettel 5359,69 pontig jutott, míg a DAX hasonló nagyságú többlettel 6372,80 ponton zárt.

Ami a makromutatókat illet, a szolgáltatószektor eurózóna-szinten jól teljesített, bár a franciaországi teljesítmény-növekedés a várt gyorsulás helyett lassult. Az olajpapírok persze a nyerő oldalon álltak, amiben közrejátszott, hogy az ABN Amro egyrészt vételre javította a Shell-részvények ajánlását, másrészt egy terjedelmes elemzésben arra a következtetésre jutott, igencsak jól járnának a részvényesek, ha a Shell-BP-Total trióban bármilyen fúzió bekövetkezne. Londonban jól szerepeltek még a bányaipari társaságok részvényei is, a magas nyersanyagáraknak köszönhetően, míg a papírforma szerinti hazai forgalomról beszámoló Tesco papírjai veszteséggel zártak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK