Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak a főbb indexek a New York-i tőzsdén hétfőn, miután a kongresszus felsőháza, a szenátus megszavazta az adórendszer átalakítását célzó saját javaslatát, amivel közelebb került a Donald Trump elnök által megígért adócsökkentések megvalósulásának esélye - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. december 4. hétfő, 16:01
Fotó: Shutterstock

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,79 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,68 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,72 százalékos pluszban indította a kereskedést.

A szenátus közép-európai idő szerint szombat hajnalban hagyta jóvá a javaslatot, két héttel azután, hogy a képviselőház már elfogadta a saját verzióját. A két változatot most összefésüli a republikánus többség, és az elnök elé terjeszti aláírásra. Trump elnök még karácsony előtt alá akarja írni az új adótörvényt, amely elnökségének első jelentős törvényhozási eredménye lenne.

A piacnyitás előtti elektronikus kereskedésben főleg a bankok és egyes iparvállalatok árfolyama emelkedett. Így a Bank of America és a JPMorgan több mint 2 százalékkal, míg a Caterpillar és a Boeing nagyjából 1,5 százalékkal drágult.

A nyugat-európai értéktőzsdéken erős nyereségben álltak az indexek délután fél négykor: a londoni FTSE-100 index 0,55 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 1,92 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 1,64 százalékos pluszt mutatott.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1838 dollárt adtak, 0,51 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,70 százalékkal drágult a dollár, 112,98 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A legközelebbi, februári határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 1,27 százalékos veszteségben, 62,92 dolláron, a januári szállítású WTI-é viszont 1,10 százalékos mínuszban, 57,70 dolláron forgott.

Pénteken veszteségben zártak a New York-i tőzsdeindexek a Flynn-ügy következményeként. A Dow Jones 0,17 százalékkal, 24 231,59 pontra, a Standard & Poor's 500-as mutató 0,20 százalékkal, 2642,22 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,38 százalékkal, 6847,59 pontra esett.

Az indexek 1 százalékos mínuszban is jártak, miután az ABC News hírtelevízió arról számolt be, hogy Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó jelezte, kész tanúskodni arról, hogy Trump még elnökjelöltként utasította őt arra, hogy a kampány idején lépjen kapcsolatba orosz illetékesekkel. Ha ez igaz lenne, megrendítő csapást jelentene Trump elnökségére. Az ABC News értesülése azonban téves volt, ám csak több óra elteltével korrigálták a hírt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK