Emelkedéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdeindexek

Felfelé araszoltak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei kedden, párhuzamosan az olajárak emelkedésével. Az amerikai dollár kissé gyengült más vezető devizákhoz képest, míg az ausztrál dollár értéke kétheti csúcsra nőtt az idei kamatcsökkentési várakozások enyhülésének köszönhetően.
MTI, 2016. október 18. kedd, 10:14
Fotó: MTI/EPA

A kockázatérzékeny eszközök árfolyamának visszapattanása dacára a forgalom alacsony maradt, mivel a befektetők már a hét közepén esedékes kínai mutatókat, köztük a gazdasági növekedés harmadik negyedéves adatsorát várják.

A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,27 százalékkal 449,54 pontra emelkedett a késő délutáni kereskedésben.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,38 százalékkal, 16 963,61 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 0,30 százalékkal, 1356,57 pontra emelkedett zárásra. A belső kereslet alakulására érzékeny szektorok - ingatlankereskedés, építőipar és gyógyszeripar - húzták felfelé az indexeket. Elemzők szerint oldalazás várható a japán piacokon, a befektetők kivárnak, amíg a dollár és a jen keresztárfolyamában határozott irány alakul ki.

A dél-koreai Kospi 0,63 százalékos pluszban, 2040,43 ponton zárt, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 értéke 0,43 százalékkal, 5410,80 pontra emelkedett.

A kínai indexek jelentősen emelkedtek, az előző napi pánik után stabilizálódott a sanghaji tőzsdén jegyzett, dollárban denominált részvények (B-részvények) árfolyama. A jüan dollárhoz viszonyított árfolyamának gyengesége miatti aggodalmak azt eredményezték, hogy hétfőn 6 százalék veszteséget szenvedtek el a B-részvények. A korrekció jegyében kedden már 1,5 százalékkal nőtt az árfolyamuk, noha a jüan árfolyama ismét gyengült.

A kínai központi bank (PBOC) kedden 6,7303 jüan/dolláros szinten húzta meg a középárfolyamot, azaz 0,11 százalékkal erősítette a kínai fizetőeszközt. Ennek dacára - a dollár iránti megnövekedett kereslet következményeként - a Kínán belüli (onshore) és a Kínán kívüli (offshore) devizapiacon is gyengült a jüan.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,40 százalékkal, 3083,88 pontra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,37 százalékkal, 10 797,02 pontra ugrott. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 1,33 százalékkal, 3321,33 pontra, az amerikai Nasdaq Composite index kínai megfelelője, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 1,40 százalékkal, 2198,14 pontra emelkedett.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 1,44 százalékos pluszban, 23 369,00 ponton áll a kereskedés befejeződésének közeledtével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK