Emelkedett Budapest - a nyugati tőzsdék estek

Pluszban zárt a magyar tőzsdeindex csütörtökön, a vezető részvények mindegyike erősödött. A nyugat-európai tőzsdék vezető indexei csökkenéssel zárták a kereskedést.
MTI-Eco, portfolio.hu, 2016. március 31. csütörtök, 18:04
Fotó: Napi.hu

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,52 százalékos emelkedéssel zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 13,9 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Csendes, nyugodt volt a kereskedés a hazai tőzsdén az idei első negyedév zárónapján. Nagyobb elmozdulások nélkül, enyhe pluszban zárt a BUX, a vezető részvények mindegyike erősödött - mondta Horváth István, a Raiffeisen Bank kötvénykereskedője az M1-en.

A Mol 150 forinttal, 0,91 százalékkal 16 590 forintra erősödött, 2,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 26 forinttal, 0,38 százalékkal 6926 forintra nőtt, forgalmuk 6,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 0,88 százalékkal 456 forintra emelkedett, forgalma 971,9 millió forint volt. A Telekom jó szereplése a Portfolio.hu szerint részben azzal volt magyarázható, hogy a vállalat 2 év kihagyás után idén újra fizet osztalékot, a részvényenként 15 forinttal 3,3 százalékos osztalékhozam adódik, ami a következő években akár még magasabb is lehet.

A Richter-papírok árfolyama 9 forinttal, 0,16 százalékkal 5499 forintra nőtt, a részvények forgalma 3,3 milliárd forintot ért el.

Csökkenéssel zártak a főbb nyugati indexek

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei csütörtökön, főleg a francia távközlési vállalatok és az olasz pénzintézetek teljesítettek rosszul. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,46 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,81 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,34 százalékkal csökkent.

Rosszul sikerült a vezető európai tőzsdék idei első negyedéve, március 31-re sem sikerült ledolgozni az első hat hétben elszenvedett súlyos veszteségeket, így az év kezdetéhez képest mindegyik mínuszban áll.

Az amerikai kamatemelési várakozások enyhülésének nyomán szerdán még erősen emelkedtek a részvényárfolyamok, csütörtökön pedig - jelentős piacmozgató hatású adatok hiányában - többé-kevésbé stabilizálták a közelmúltbeli nyereségeket.

A francia távközlési cégek jelentősen gyengültek, mert az Orange és a Bouygues Telecom nem tudott megállapodni a fúzióról a csütörtöki határidőig, amelyet így vasárnapig kitoltak. Az Orange 1,25 százalékot, a Bouygues-csoport 3,58 százalékot, míg a vetélytárs Iliad 2,69 százalékot, a Numericable-SFR pedig 1,824 százalékot veszített értékéből.

Az olasz bankrészvények árfolyama ugyancsak jelentősen csökkent azon értesülések hírére, miszerint a kezes UniCredit fontolgatja, hogy elhassza-e a Banca Popolare di Vicenza új értékpapírjainak kibocsátását a régi részvényeseknek a tőzsdei jegyzésnél alacsonyabb áron, amiből 1,76 milliárd eurós bevételt remélnek. A befektetők attól tartanak, hogy a vicenzai pénzintézet feltőkésítésére tett erőfeszítés rosszul végződhet, a felkínált értékpapírok javarésze nem kel el, és az UniCredit lesz kénytelen lejegyezni azokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK