Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korábban elképzelhetetlenül alacsony olajár (tavaly az éves átlag a 40 dollárt sem érte el) és történelmileg is rekordmagassagú integrált petrolkémiai árrés jellemezte a Mol tavalyi évét  -kezdte éves beszámolóját Molnár József vezérigazgató.

Hiába nőtt az olajkitermelés napi 105 ezer hordóra - főként a magyar és a horvát mezőkön-, a kitermelési ágazat EBITDA-ja mínusz 201 milliárd forint volt. A feldolgozószektor rekord EBITDA-t, 692 milliárd forintot produkált. Összességében a tavalyi eredmény - néhány rendkívüli leírás miatt - adózás után, az IFRS standardok szerint mínusz 325 milliárd forint, de ez a stabil készpénzhelyzet miatt nem befolyásolja a cég osztalékfizető képességét. A Mol a tavalyi 50 milliárd forint helyett az igazgatósági javaslat szerint idén 55 milliárdos osztalékot fizet ki, ez részvényenként 567 forintot jelent.

Idén 1,3 milliárd dollárt fordít beruházásokra a Mol, és a jövőre tovább emelkedő osztalékra a termelt cash flow nyújt fedezetet - mondta a vezérigazgató. Ebben az évben a finomítói árrés lassú normalizálódását várják. A kitermelő ágazatban meg kell temetni annak a lehetőségét, hogy akár 35 dolláros olajár mellett is önfinanszírozó legyen. Vissza kell fogni a kutatási kiadásokat.

Célunk, hogy a korábbi évek csökkenő trendjével ellentétben a magyar és horvát kitermelés legalábbis szinten maradjon. Növeljük az északi tengeri kitermelést is, szándékunkban áll a kutatási portfólió földrajzi kiterjesztése is - vázolta az idei terveket a vezérigazgató.

Megszülettek a döntések is

Az olajtársaság elfogadta az igazgatóság osztalékjavaslatát, a vállalat ezek szerint részvényenként 567 forintos osztalékot fizet, amely 55 milliárd forint kifizetését jelenti. A társaság jelenlevő mintegy 60 százaléknyi részvényese 90 százalék feletti igen szavazattal elfogadta a tavalyi mérleget is 267 milliárd forint anyavállalati részvényesekre jutó veszteséggel.

A közgyűlés a továbbiakban döntött a megszokott sajátrészvény-vásárlási felhatalmazás meghosszabbításáról és úgyszintén meghosszabbította Világi Oszkár és Mosonyi György igazgatósági illetve felügyelő bizottsági tagságát. Emellett Ivan Miklos volt szlovák miniszterelnök-helyettest és pénzügyminisztert az OTP javaslatára szintén beválasztotta a felügyelő bizottságba.

Elfogadta a közgyűlés a CEZ javaslatára az alaptőke 2 százalékos csökkentését is az előzetes napirendi pontoknak megfelelően. A Mol alaptőkéje így 2 millió 90 ezer 381 részvénnyel csökken, a társaság alaptőkéje cégbírósági bejegyzés után 102 milliárd 428 millió 682 ezer 578 forint lesz. A társaság részvényeinek száma 102 millió 428 ezer 103 A sorozatú ezer forintos, 578 C sorozatú 1001 forintos és 1 B sorozatú ezer forint névértékű részvényből áll majd.

(A szerzők rendelkeznek Mol-részvényekkel)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!