Emelkedtek az ázsiai tőzsdék az amerikai bejelentésre

Jelentős emelkedéssel zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdemutatói szerdán, miután Washingtonban bejelentették, hogy a Fehér Ház és a szenátus vezetői megállapodtak a koronavírus-járvány súlyos gazdasági hatásait ellensúlyozó masszív gazdaságélénkítő csomagról. A szenátus már szerdán szavazhat a kétezer milliárd dollárt megmozgató törvényjavaslatról - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.
Domokos Erika, 2020. március 25. szerda, 13:04
Fotó: Reuters

Tokióban felfelé húzta az árfolyamokat az is, hogy a japán jegybank indexkövető, tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF) jegyeit vásárolta. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 8,13 százalékkal, 19 547,50 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 6,87 százalékkal, 1424,63 pontra emelkedett zárásra.

A Nikkei emelkedésének napi üteme 2008 októbere óta nem volt ilyen magas, és az utóbbi három nap alatt már 18 százalékkal ugrott meg egy sor kedvező tényező hatására. Ezzel együtt még mindig nagyjából 19 százalékkal alacsonyabb a január 17-én elért csúcshoz képest, híven mutatva a koronavírus-járvány által okozott példátlan egészségügyi válságnak a gazdaságra gyakorolt súlyos hatásait.

Arra a hírre, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a japán kormány megállapodott a nyári olimpia egy évvel való elhalasztásáról, 2020-ról 2021-re, újabb bizonytalansági faktor esett ki, ami mérsékelten pozitív hatással járt a tőzsdére. A tokiói olimpia marketingjéért felelős legfőbb vállalat, a Dentsu PR-ügynökség 11,7 százalékkal, a sportruházatot gyártó Asics pedig 17,7 százalékkal drágult.

Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 5,54 százalékkal, a dél-koreai Kospi pedig 5,89 százalékkal nőtt. Tajvanon 3,87 százalékkal, a Fülöp-szigeteken 5,31 százalékkal, Szingapúrban pedig 6,07 százalékkal emelkedett a vezető tőzsdeindex.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 2,17 százalékkal, 2781,59 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 3,22 százalékkal, 10 241,08 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 2,69 százalékkal, 3722,52 pontra kúszott fel. Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 3,81 százalékos pluszban zárt.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 4,49 százalékkal, 427,05 pontra emelkedett szerdán.

Astro del Castillo, a First Grade Finance nevű Fülöp-szigeteki brókercég igazgatója ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy bár a piacokra megnyugvást hoztak a fiskális és monetáris intézkedések, a válságnak még nincs vége, továbbra is várhatóak nagy kilengések.

Kedden New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 11,37 százalékkal, 20 704,91 pontra nőtt, a napi emelkedés üteme 1933 óta nem volt ilyen magas. Az S&P 500-as index 9,38 százalékkal, 2447,33 pontra, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 8,12 százalékkal, 7417,86 pontra ugrott.

A globális befektetői kockázatvállalási hajlandóság megítélésére is használt volatilitási mutató, a Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX) kedden 0,13 százalékos pluszban, 61,67 ponton zárt, de napi legjobb értékén, 36,24 ponton 41,16 százalékkal volt alacsonyabb a hétfői záróértéknél. Minél nagyobb az index értéke, annál kedvezőtlenebbek a tőzsdei kilátások - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2020.03.25 15:43

Bivalyerős bácsi csak addig fogja tartani a hátával az árfolyamokat amíg a nagybefektetők meg nem szabadulnak a papírjaiktól A kisbefektetők meg most vesznek ész nélkül. (Hiszen megállt az árfolyamesés juhééjjj!! most nagyot kaszálunk mert visszamegy oda ahol nemrég volt!! Látjátok milyen gyorsan emelkedik? Vegyünk gyorsan!).
A lelkesedés a kisbefektetők részéről jelenleg határtalan. Amint azonban a nagyok kiszálltak, szólnak bivalyerős bácsinak hogy most már engedheti hullani az árfolyamokat. Amint bivalyerős bácsi kiszáll a játékból, ez a tény hogy ő kiszállt már magában esést generál az árfolyamokon. Ráadásul a rózsaszín köd mögül az első masszív tőzsdei esések után előbukkan a termeléskiesés és a termelés folyamatos alapanyag ellátottságába vetett bizalom elvesztésének súlyos gazdasági következményei. De a leginkább az fogja megviselni az immár lelkesedés-vesztett kisbefektetők által birtokolt részvények árfolyamát hogy bivalyerős bácsit bizony nagyon elfárasztotta az hogy rövid ideig kamuból tartotta az árfolyamokat a hátával (míg a részvényeket a nagyok rásózhatták a kisbefektető balekokra). Bivalyerős bácsit most újra fel kell táplálni és hát ennek megint csak a részvények árfolyama issza meg a levét.
Szegény kisbefektetők semmit nem értenek csak kapják az újabbnál újabb rossz híreket és megtanulják hogy a részvényük csak esni tud meg a padlón vergődni. Miután pedig idővel elveszítik a reményt szépen eladják padlóáron annak aki megveszi tőlük. Ki másnak is lenne rá pénze mint a nagybefektetőknek. Miután pedig ismét a nagybefektetőké az összes részvény, a gazdaság szépen újra növekedni kezd, és kezdődik minden elölről.
Mi ebből a tanulság?
A részvények árfolyama nem lehet mindig folyamatosan magasan mert hát akkor hogyan lehetne nagyot keresni rajta?
Néha szükséges hogy bizonyos okokból leessen, majd újra felmenjen. Különben nem lehetne még gazdagabb aki gazdag és nem lehetne még szegényebb aki szegény. Hál istennek a kisbefektetők előbb kapzsiságának, később félelmének kihasználásával ezt a körforgást az örökkévalóságig lehet csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html