A Bloomberg hírügynökség kedden szellőztette meg azt az értesülését, miszerint az euróövezeti jegybank fokozatosan és lassan, valószínűleg havi 10 milliárd euróval, csökkenti a jelenleg havi 80 milliárd eurós keretösszeget.

Az EKB egyik sajtósa azonban később a Twitteren azt írta, hogy nem tárgyaltak az eszközvásárlási program havi keretösszegének csökkentéséről. A program elvileg 2017 márciusában jár le, és még semmilyen döntés nem született sorsáról, de számos elemző annak meghosszabbítására számít a nyomott inflációs kilátások miatt.

Szerdán 6-12 bázisponttal nőttek az euróövezeti kötvényhozamok, főleg a dél-európai országoké emelkedett. A tízéves olasz államkötvény hozama június óta a legmagasabb szintre, 1,38 százalékra nőtt, de az euróövezeti referenciának tartott tízéves német államkötvény hozama is több mint 6 bázisponttal mínusz 0,016 százalékra növekedett. Az olasz központi bank hangsúlyozta, hogy létfontosságú az EKB eszközvásárlási programjának fenntartása az euróövezet gazdaságának támogatása miatt.

Már magának a lehetőségnek az említése, hogy az EKB szűkíti vagy lezárja a kötvényvásárlási programot, elégnek bizonyult az ijedtséghez a piacokon.

A pénzügyi világválság óta a jegybankok masszív ösztönző intézkedésekkel támogatják a gazdaságot, ezért minden olyan jelzés, amely a mennyiségi enyhítés program lezárására utal, bizonytalanságot válthat ki. Ez történt 2013-ban, amikor Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve akkori elnöke egy óvatlan megjegyzést tett, azt sugallva, hogy a Fed a mennyiségi enyhítési program leépítésére készül. Ezzel eladási hullámot indított el a kötvények piacán és a feltörekvő országokban. A lassítási pánik (taper tantrum) néven elhíresült pénzpiaci turbulenciát minden kockázatos eszköz megsínylette.

Az emelkedő kötvényhozamok által támogatva az euró árfolyama ötéves csúcsra szökkent az angol fonttal szemben, a jenhez képest pedig három heti csúcsra emelkedett. A nap túlnyomó részében a dollárhoz képest is erősödött a közös európai pénz, napi csúcsán 0,26 százalékos erősödéssel 1,1234 dolláron forgott a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az EKB 2015. március 9-én indította el kötvényvásárlási programját. Az eredetileg másfél évre tervezett program futamidejét decemberben további minimum hat hónappal hosszabbította meg a kormányzótanács, a 60 milliárd eurós keretösszeget pedig idén áprilisi hatállyal emelte 80 milliárd euróra. Az eszközvásárlási programot legalább addig folytatják, amíg az EKB vezetése úgy nem látja, hogy az inflációs pálya középtávon fenntartható módon közelebb visz a 2 százalékos inflációs célhoz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!