A növekvő tőzsdei forgalom jó hatással volt a a befektetési vállalkozásokra. Az idei első kilenc hónapban az MNB adatai szerint 4,744 milliárd forint volt a szektor adózott eredménye, ez 71 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az adózás előtti eredmény 55 százalékkal nőtt 4,91 milliárd forintra.

A piac sokat tisztult az idén, több kisebb brókercég is megszűnt, a megmaradó cégek pedig stabilan működhetnek - írta a lap. A befektetési szolgáltatások bevételei 23 százalékkal nőttek tavaly óta, 29,35 milliárd forintra. Ilyen erős első kilenc hónapja eddig csupán egyszer, 2014-ben volt a szektornak, de akkor még a piacon volt a Buda-Cash és a Quaestor is.

Kevésbé jó hír, hogy nemcsak a bevételek, hanem a költségek is megugrottak az ágazatban: az első kilenc hónapban a a ráfordítások 32 százalékkal, 14 milliárd forintra nőttek - ráadásul ez az összeg jövőre a MiFID II-szabályozás bevezetése után még tovább emelkedhet.

Nem meglepő, hogy magukon igyekeznek spórolni a cégek, a személyi jellegű ráfordítások több mint 10 százalékkal, 4,4 milliárd forintra csökkentek - utoljára öt évvel ezelőtt vittek haza ennél kevesebb pénzt a brókerek - állapította meg a Világgazdaság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!