Emiatt húzták meg a forintot

A forintra nehezedő felértékelődési nyomás nem indította be a vészcsengőt a jegybanknál - nyilatkozta Windisch László a Reuters hírügynökség szerint. Az MNB alelnöke hozzátette, hogy a monetáris politikai megfontolásokra ez nem hat.
portfolio.hu, 2016. február 4. csütörtök, 13:19

Az MNB monetáris tanácsa (MT) nem nyugtalan a forint mostani erősödése miatt, nincs árfolyamcél. Csak akkor vesszük figyelembe az árfolyammozgást, ha az az inflációs pályát is módosítja, a forint mostani erősödése nem ilyen - mondta az elnök.

A Portfolio.hu szerint Windisch nyilatkozatának elsősorban az a piaci üzenete, hogy a jegybank nem kíván újra a kamatcsökkentés útjára lépni. Ez az olajárak esése miatt vált erősödő várakozássá a piaci szereplők szemében. A várakozást az is táplálja, hogy a januári kamatdöntés utáni közleményben a jövőbeli kamatkilátásokra utaló megjegyzését (miszerint a kamatok nagyon hosszú ideig a jelenlegi szinten maradnak) finoman tompította. Azóta a két alelnöktől - korábban Nagy Mártontól, most Windischtől - érkezett olyan üzenet, hogy továbbra is kitart az 1,35 százalékos kamatszint mellett a jegybank.

A hírre az euró bő egy forintot gyengült, de azóta a kurzus újra 310 fölé került, ledolgozva a hirtelen mozgás jó részét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2016.02.04 16:14

Az MNB akkor lenne bajban, ha a forint hirtelen nagyot gyengülne, vagy erősödne! A lassú változások, esetleg jelentősebb kilengések nem késztetik őket a stratégiájuk átgondolására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html