A cink ára a londoni fémtőzsdén csütörtökön 3 százalékkal, tonnánként 3533 dollárra, több mint három éve a legmagasabb szintre ugrott, miután a Nyrstar, az egyik legnagyobb gyártó közölte, hogy három európai üzemében felére csökkenti a termelést. Pénteken sem állt meg a drágulás, és az elemzők szerint az elkövetkező napokban további áremelkedésekkel lehet számolni.

Az alumínium ára a tőzsdén 3,6 százalékkal 3164 dollárra ugrott tonnánként, ami 2008 óta a legmagasabb szint. Kína visszafogja az alumíniumgyártást, amely erősen energiaigényes folyamat, mivel igyekszik csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását és enyhíteni az energiahálózat terhelését - írja a WSJ.

A belga székhelyű Nyrstar szerdán közölte, hogy az emelkedő energiaköltségek és az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátásra kivetett adójának többletköltségei miatt "gazdaságilag már nem megvalósítható" a három hollandiai, belgiumi és franciaországi üzem teljes kapacitással történő működtetése.

Jöhet a mindent átható drágulás

A fémgyártás a világgazdaság legújabb szegmense, amely a gyártók energetikai kiadásait megnövelő, emelkedő gázárak miatt nehéz helyzetbe került. Az alapprobléma, hogy a földgázkészletek csökkentek, miközben az északi féltekén hideg télre van kilátás, ez pedig versenyre készteti az európai, ázsiai és észak-amerikai felvásárlókat a készletek feltöltéséért folytatott versenyben. A fémfeldolgozás pedig a világ egyik legenergiaigényesebb ipari területe.

A fémek esetében a gázhiány éppen akkor eredményezi a termelés csökkenését, amikor a kereslet fellendül. Az acélgyártásban használt cink iránti kereslet erős, mivel a gazdaságok világszerte újra kinyitnak a koronavírus okozta leállások után. Az élelmiszerek csomagolásához, az autókban és az építőiparban használt alumínium iránti kereslet szintén fellendült.

A hét elején, még a Nyrstar termelés-leépítésének bejelentése előtt, a Nemzetközi Ólom és Cink Tanulmányozó Csoport 136 ezer tonnával, 217 ezer tonnára csökkentette az idei cinkfeleslegre vonatkozó előrejelzését, a vártnál erősebb keresletet tükrözve. Jövőre a csoport kisebb, 44 ezer tonnás többletet prognosztizál. Az ING becslései szerint a Nyrstar termeléskorlátozásai havonta 40-50 ezer tonna cinktermelés-kiesést jelenthetnek. A bank szerint az energiával kapcsolatos kínai termelési lassulások miatt az ottani cinktermelés szintén elmaradhat a várakozásoktól.

Van baj Kínában is

Az ING elemzői szerint az inflációtól való félelem növelheti a fémek iránti keresletet, mivel úgy vélik, hogy a fémek fedezetet jelentenek az infláció ellen, ami különösen igaz a rézre. Eközben az amerikai reálkamatok visszaszorulása, valamint az elmúlt néhány napban a kereskedelemben általánosan alkalmazott dollárindex is lendületet adott a nyersanyag-felvásárlásoknak. Tehát a szűkös kínálat mellett egy felhalmozási célú kereslet is beindult.

Ezenkívül a közelmúltban erősödő renminbi fokozta a Kínából származó nyersanyagok iránti keresleti várakozásokat: ez részben összefügghet a Kínában jelenleg is fennálló energiaszűkösséggel és a nagy energiavállalatoknak a politikai döntéshozók által kiadott utasításával, hogy mindenáron biztosítsák az energiaellátást erre a télre. Vagyis bár nyersanyagot kevesebbet tud majd előállítani Kína, importálni sokkal inkább fog, ami sok piaci szereplőt arra ösztönözhet, hogy inkább drágán Kínának árulja a nyersanyagokat, az árakkal viszont a nyugati termelőknek is versenyezniük kell.

A réz is beindult

A réz esetében a kínálati oldalra gyakorolt hatás nem volt olyan nagy, mint az alumínium és a cink esetében. Az LME-árak azonban a készletek csökkenése és a kereslet megugrása közepette visszatértek 10 000 dollár/tonna fölé. Az alacsony készletszint (a cinkhez hasonlóan) már az energiaválságot megelőzően is régóta jellemző volt, ami támogatta a fémet a makroszintű ellenszéllel szemben.

Az energiaválság azonban tovább szította az európai inflációs vitát, és az emelkedő energiaköltségek egy ideig minden bizonnyal magasabbra fogják nyomni az inflációt. Eközben az amerikai infláció sem biztos, hogy a várakozásoknak megfelelően visszaesik majd, ami továbbhajthatja felfelé a fémárakat - egyelőre azonban elmaradt a termelői árak emelkedése az USA-ban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!