Az MNB hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű Hanifa Szolgáltató Kft. tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a társaság végez-e üzletszerűen - a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint jegybanki engedélyhez kötött - pénzváltási kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

A cég korábban egy szövetkezeti hitelintézet kiemelt közvetítőjeként rendelkezett engedéllyel pénzváltási tevékenység végzésére, ám az azzal kötött megbízási jogviszonya megszűnt. Az eddigi adatok szerint viszont a Hanifa engedélyének megszűnése ellenére folytatta pénzváltási tevékenységét, noha az MNB erre vonatkozó nyilvántartásában már nem szerepel. Így ilyen tevékenység végzésére Magyarországon már nem jogosult - ada hírül a jegybank.

Az MNB munkatársai a piacfelügyeleti eljárás során próbaügyletkötést is magába foglaló, előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést tartottak a társaságnál. Ennek során a kft. üzlethelyiségében mintegy 30 féle valutát (eurót, amerikai dollárt, angol fontot, kínai jüant, s emellett többek közt albán leket, grúz larit, makedón dínárt, maláj ringitet és thai bátot) leltek fel.

Ma közzétett végzésében így a jegybank ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a piacfelügyeleti eljárás alatt álló társaságnak, hogy - a Western Union részére jogszerűen végzett pénzforgalmi közvetítői tevékenysége kivételével - bármely pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, különösképp pénzváltást végezzen. Eddigi gyakorlatával összhangban az MNB már közzétette a cégre vonatkozóan az ügyfeleknek szóló felhívását honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában. Az ügyfelek érdekeinek megóvása végett a jegybank büntetőfeljelentést is tett az ügyészségen.

A piacfelügyeleti eljárását az MNB határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi. Végzésében a jegybank jelezte a Hanifának azt is: ha pénzváltási tevékenységét esetleg folytatná, azt az MNB majdani határozatában rosszhiszeműsége bizonyítékaként, s így súlyosító körülményként értékelheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!