Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz újabb kétharmados győzelmét hozó választási eredmény kapcsán a bankvezér azt mondta, hogy "az alacsony költségvetési hiány, a fizetési mérleg többlete mind olyan gazdaságpolitikai eredmény volt, ami segítette a Magyarországra áramló befektetések növelését".

(Csányi Sándor egy Bloombergnek adott interjúban március elején úgy fogalmazott, hogy a kormány hatalomban maradása segítené a bankszektort abban, hogy egy támogató környezetben működhessen. A bankár akkor arról is beszélt, hogy egy új kormány óriási bizonytalanságot jelentene a pénzintézeteknek, mivel az ellenzéki pártok nem vázoltak fel egyértelmű tervet arról, hogyan kezelnék a szektor jövőjét, miközben a pénzügyi ágazat minden ország gazdasági növekedésében kulcsfontosságú szerepet játszik.)

Én nem ismertem a koherens gazdaságpolitikai elképzeléseit egyik pártnak se, vagy nem láttam koherens gazdaságpolitikai elképelést egyik részéről se

- fogalmazott egy másik kérdésre a bankvezér. Azt is hozzátette azonban, hogy "tehát nem tudom megítélni, hogy mi történt volna, ha egy koalíció alakult volna. Ami nem jelenti azt, hogy adott esetben ne követték volna az eddigit" - olvasható a portálon.

Arra számít, hogy a negyedik Orbán-ormány alatt lesz növekedés, a makroegyensúlyi mutatókat kedvező szinten tartják, nőnek a bérek, a fogyasztás, valamint a nemcsak EU-s forrásokból származó beruházások egyaránt.

Egyúttal nagyon megdicsérte a Matolcsy György vezette MNB-t is. Az OTP-vezér szavai szerint ugyanis "a monetáris politikában az elmúlt pár évben kimondottan kedvező folyamatok voltak. (...) Ezeknek az eredménye is, hogy az elmúlt években megindult a lakossági és vállalati hitelállomány növekedése is, és csökkentek a kockázati költségek. Egy bank nyilvánvalóan abban érdekelt, hogy egy ilyen kedvező folyamat folytatódjon."

Csányi pénteken, az OTP közgyűlése után lapunk kérdésére nem kívánta kommentálni a Fidesz kétharmados győzelmét, mondván: azt a piac már megtette.

A kép forrása: Napi.hu.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!