Nincs pánik a piacon, inkább szomorú beletörődés, de ez a lassú, demoralizáló lemorzsolódás sokkal rosszabb egy gyors zuhanásnál - vázolta a tőzsdei hangulatot Juhász Richárd, a Concorde Értékpapír üzletkötője, aki szerint nehéz átvészelni ezt az időszakot. Az, hogy nincs hisztéria, a mérsékelt forgalom is jelzi: fél 12 tájban még csak 7,5 milliárd forintnál járt a BÉT részvényszekciója. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben felesleges azt találgatni, milyen ár számíthat már jónak, azaz olyannak, ahol megfordulhat a piac. Nincs jó ár, az intézményi befektetőknek elsősorban a likviditás a fontos, illetve az, hogy milyen a piaci hangulat, a kurzus csak a harmadik tényező a sorban - fogalmazott a bróker. Ami pedig a hangulatot illeti, nincsenek kedvező jelek, hiszen a lejtmenet globális - a fordulathoz "gigantikus eseményre" volna szükség. Juhász szerint a börze forgalmának oroszánrészét adó OTP a "legveszélyesebb papír", míg az Mol viszonylag erősnek tűnik. Az OTP gazdálkodását egyrészt hiába érinti marginálisan a subprime piacokról kiindult válság, a pénzügyi szektor világszerte a vesztes oldalon van, így a hazai bank részvényeit is adják. Másrészt olyan pletykák is keringenek a piacon, hogy jónéhány külföldi intézményi szereplő - jórészt londoniak - óriási short pozíciókban ülnek, ami főleg OTP-t jelent. Ha viszont megfordul a hangulat, ezek a shortosok futhatnak be vevőként - vélte a bróker.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!