Negyedórás házi készítésű videóban hívta fel a befektetők figyelmét Carl Icahn - a milliárdos amerikai tőzsdei befektető - arra, hogy a korábban már látott piaci összeomlásra, vagy akár még annál is rosszabbra kell felkészülni. A részvényárfolyamok még sokkal lejjebb mehetnek, miközben a piac igyekszik megbirkózni a Fed nulla kamat politikája miatt fújt lufi következményeivel.

Az Apple-ben is jelentős tulajdonrésszel rendelkező tőzsdés már korábban beharangozta készülő videóját, a CNBC egy nappal korábban már rövid előzetest is adott belőle. Icahn szerint a közelgő piaci összeomlást egyértelműen az idézi elő, hogy a Fed túl sokáig, túl mélyen tartotta az irányadó dollárkamatot.

Az egész arra hasonlít, mint amikor elkezdünk beadni egy gyógyszert, majd újra beadjunk, majd újra és újra, miközben fogalmunk sincs arról, mi is lesz valójában a hatása. Nem tudjuk, ennek most milyen rossz vége lehet. Csak annyit tudunk, hogy amikor legutoljára ez történt, az katasztrófát okozott, hiszen ez vezetett el 2008-hoz. Szóval, hol kéne most meghúzni a vonalat? - fejti ki Icahn.

A Fed sarokba szorította magát

Az alacsony kamatok csak az egyik ok, amiért aggódik a befektető. De szerinte ez több más problémával együtt jelentkezik, ilyenek az adórendszer rései, a mesterségesen kialakított vállalati nyereségszámok, a cégek mérlegeit jelentősen gyengítő sajátrészvény-vásárlások és a vállalati kötvénypiac túlfeszítettsége.

Icahn szerint a Fednek már egy hónapja el kellett volna kezdenie a kamatok emelését, most ez még nehezebb lesz, ahogy a kínai gazdaság gyengélkedik, s növekszik az aggodalom a feltörekvő gazdaságok sorsával kapcsolatban. A CNBC-nek nyilatkozva azt mondta, szerinte a Fed sarokba szorította saját magát.

Ez azonban csak az egyik ok, amiért úgy gondolja, hogy a több hete masszív korrekcióban lévő részvényárfolyamok sokkal lejjebb is mehetnek. A pozícióit most nagyobb arányban fedezte, mint az elmúlt években bármikor - tette hozzá. Szerinte egyébként a vállalati nyereségszámok is igen gyanúsak, s leginkább az alacsony kamatoknak köszönhetőek, mint bármi másnak.

A cégek perverz dolgot műveltek

A cégek ahelyett, hogy fogták volna azt a pénzt, amit kölcsön tudtak kérni és valódi termelőeszközökbe, gépekbe, a munkaerejük hatékonyabbá tételébe fektették volna, sokkal perverzebb dolgot műveltek: fogták és megvettek más cégeket, csak azért, hogy a Wall Street elemzőinek megmutathassák, a nyereségük növekszik és ezért emelkedni fog részvényeinek árfolyama. A pénzügyi bűvészkedés a csúcsára futott - tette hozzá.

Az egyetlen részvény, ami miatt Icahn nem aggódik, az a legnagyobb pozíciója, az Apple részesedés. A CNBC-nek nyilatkozva kifejtette, ragaszkodik hozzá, s annak mérete nem változott. Vannak újabb befektetései is, több olyan cégben is vásárolt részesedést, amelyek az árupiaci mélyrepülés miatt szenvednek - ilyen például a Freeport-McMoran, amely akkor érhet többet, ha felfelé indulna a réz ára, illetve a Chenerie Energy, amely az energiahordozók árának emelkedése esetén érne többet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!