A dollár a Fed tegnapi döntése ellenére - amely szerint egyelőre változatlanul hagyták a nullán álló kamatokat - tovább erősödhet az euróval és a jennel szemben - vélik a Principal Global Investors szakértői a Bloomberg tudósítása szerint. Az euróval szembeni keresztárfolyam 12 hónapon belül elérheti a paritást, míg a jennel szemben 125-ig emelkedhet a kurzus.

Jim McCaughan, a 350 milliárd dollár befektetéséért felelős Principal igazgatója szerint a jelenleginél sokkal nagyobb világgazdasági sokkra, vagy az amerikai gazdaság sokkal gyengébb teljesítményére lenne szükség ahhoz, hogy a Fed ne kezdje meg hamarosan a kamatemeléseket. Még ha a Fed hangneme enyhébb volt is, ez nem lesz elég ahhoz, hogy visszatartsa a dollárt - tette hozzá.

A jelenleg 1,14 körül járó euró/dollár keresztárfolyam utoljára 2002 decemberében járt a paritáson. A Bloomberg számításai szerint a piaci árazások azt mutatják, hogy a szereplők jelenleg 17 százalékosra teszik az esélyét annak, hogy 12 hónapon belül újra elérje ezt a szintet. McCaughan szerint valószínű, hogy a kamatemelésre decemberben fog sor kerülni, de a jövő évre való eltolódás sem lehetetlen, ha a jegybank aggódik az erős dollárnak az amerikai gazdaságra gyakorolt negatív hatásai miatt.

EUR/USD
Kép: Alfatrader

A Bloomberg piaci szereplőktől összegyűjtött előrejelzéseinek mediánja szerint az euró/dollár keresztárfolyam 1,05 lehet jövő szeptemberben, a dollár/jen pedig 127.

Az erős dollárral kapcsolatos várakozások oka egyértelmű, az ECB és a Bank of Japan egyaránt nyomás alatt marad, hogy tovább lazítsa monetáris politikáját az alacsony infláció miatt - tette hozzá a szakértő. Eközben ugyan a Fed a külső piaci helyzetre - a kínai piac mélyrepülése és a feltörekvő piacok gyengélkedése - és az alacsony inflációs nyomásra hivatkozva halasztott, azonban ez nem maradhat sokáig így. Az amerikai gazdaságnak nincs többé szüksége arra az oxigénsátorra, amelyet a zéró kamatok jelentettek. A nagyobb hibát akkor követhetik el, ha ebben a helyzetben túl későn kezdik meg az emelést, ennek hosszabb távon sokkal negatívabb következményei lehetnek - mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!