Ennyiért tankolhatunk a jövő héten

Az előttünk álló héten a benzin ára 5-7 forint körüli mértékben emelkedhet, a gázolaj várhatóan 6-7 forinttal drágulhat - olvasható a GKI Energiakutató Kft. heti elemzésében.
Napi.hu, 2016. október 1. szombat, 16:15
Fotó: Napi.hu

A Reuters adatközlése alapján a szeptember 26-tól szeptember 30-ig tartó héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,5 százalékkal lett drágább, a gázolaj ára pedig 3,5 százalékkal emelkedett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,3-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva.

A GKI Energiakutató elemzése szerint a mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a heti átlagos változásoknál a benzin esetében nem lenne indokolt az áremelés, azonban a hét második felében megugró árak 5-7 forint körüli áremelkedést indokolnak.

A gázolaj esetében a heti átlagos változások 4 forint körüli emelést indokolnának, de a hét második felében bekövetkezett további emelkedés miatt akár 6-7 forintos drágulás is lehetséges.

A GKI Energiakutató szerint azonban az is elképzelhető, hogy az áremelésről szóló döntést péntekre halasztják. A fenti változtatásokkal így a benzin ára 345, a gázolaj ára 355 forint/liter körüli szinten alakulhat a héten.

Januártól újra csökken a jövedéki adó?
A Brent spot kőolaj ára a héten 45-49 dollár között ingadozott. A GKI Energiakutató elemzésében megjegyzi, hogy az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga másfél dollárral, 3,5 százalékkal nőtt ezen a héten. Az idei év negyedik negyedévére vonatkozó határidős árak az áremelkedést követően most meghaladják az 50 dollárt, így elképzelhetőnek tartják, hogy január elejétől lecsökkentik a jövedéki adó megemelt mértékét.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 2, a gázolaj ára 3 százalékkal csökkent. Szeptemberben azonban várhatóan lezárul az üzemanyag-árcsökkenés időszaka.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 11 százalékkal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt - jegyzi meg az elemzés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2016.10.02 06:09

Ha ez továbbra is így marad, egyszerűen mindenki át fog járni a határok túlsó oldalára,. mivel bőven megéri.
Én - még a Suzukis időszakomban - rendszeresen jártam át Párkányba, mert majd 70 forinttal volt olcsóbb odaát a benzin, mint a magyar benzinkutakon! És ha ezek adót emelnek, egyből bejöhet a mondás - "aki sokat markol, keveset fog".
Úgy legyen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html