Ennyire jó most Magyarországon befektetni - meghökkentő adatok

Bár az elmúlt hónapok inkább stagnálást hoztak a magyar részvénypiacon, azonban a számok azt mutatják, az elmúlt másfél évben sokkal jobb volt magyar részvényeket vásárolni, mint akár amerikait, vagy németet. Egyelőre nincs komoly jelzés arra, hogy ez megváltozna.
Lovas-Romváry András, 2016. augusztus 8. hétfő, 07:08
Fotó: Reuters

Az elmúlt hetekben, hónapokban az S&P 500-as index új, történelmi csúcsra futásától volt hangos a pénzügyi sajtó, a német DAX indextől eközben csak oldalazásra futotta, de közben viszonylag kevés szó esett a magyar részvénypiacról, pedig megérné a misét a BUX index teljesítménye is.

A magyar részvények árfolyama ugyanis tavaly január óta kisebb-nagyobb megszakításokkal emelkedik, s ebben az időszakban sokkal jobban járt az a befektető, aki magyar részvényekben ült annál, aki pénzét az amerikai részvénypiacon, vagy esetleg a német részvényekben próbálta meg fialtatni.

A két termék árfolyamának összehasonlítására szolgáló relatív erő mutató grafikonja jól szemlélteti a magyar részvénypiac kiemelkedő teljesítményét az elmúlt másfél év során, akár a BUX euróban mért teljesítményét hasonlítjuk össze a DAX indexével, akár a forinttal szemben sokkal hektikusabb képet mutató dollárban számolt értéket az S&P 500-as indexével.

A tavaly január közepi mélyponthoz képest a BUX index dollárban számolva 57 százalékkal teljesítette felül az S&P 500-as indexet, mig a DAX indexszel szemben euróban mérve még ennél is látványosabb volt produkciója, itt közel 80 százalékos a felülteljesítés.

Persze a magyar részvénypiacnak volt honnan indulnia, hatalmas lemaradást kellett ledolgoznia a vezető tőzsdékhez képest. Ezt jól mutatja a relatív teljesítmények hosszabb távú grafikonja: a DAX indexhez képest 2010 márciusától 70 százalékos alulteljesítésben volt a pozitív fordulatig a magyar piac euróban számolva, az S&P 500-as indexhez képest dollárban mérve 74 százalékos volt a lemaradás.

Lemaradás a német piachoz képest
Napi.hu

Lemaradás az amerikai piachoz képest
Napi.hu


  • Ez elvileg azt jelenti, hogy bőségesen lenne még relatív teljesítményét mérve hova kapaszkodnia a magyar piacnak. Mivel a relatív teljesítményből képzett árfolyam grafikonok hasonló tulajdonságokkal bírnak a technikai elemzés szabályai szerint, mint a csupasz árfolyam grafikonokon, a trendszerű mozgásokra is hasonló szabályszerűségek érvényesülnek. Ezek szerint az árfolyamok trendszerűen mozognak, a csökkenő trendet csökkenő csúcsok és mélypontok, míg az emelkedő trendet emelkedő csúcsok és mélypontok jellemzik. A mélypontot és a csúcsot egy trendben az alapján nehéz elcsípni, de egy korábbi csúcs felfelé történő áttörése jó jelzés lehet a csökkenő trend emelkedő trendbe fordulására.

Ez utóbbira volt jelzés a BUX tavaly ősz elején mutatott teljesítménye, amikor a kínai jüan leértékelése által kiváltott masszív eladási hullámot nagyon jól viselte a magyar piac, ha valaki addig nem figyelt fel a magyar részvényeknél bekövetkezett pozitív fordulatra, akkor ott és akkor megtehette ezt. A felül és alulteljesítő trendek azonban nagyon sokáig is meg tudnak maradni, s amíg ellenkező jelzés nem érkezik, addig a mostani pozitív trend megmaradását illik feltételezni.

Negatív trendfordulót jelentene, ha az RS mutatók letörnének egy korábbi mélypontot. A BUX/DAX euróban számolt RS mutatója jelenleg 0,86 körül jár, míg az utolsó ilyen mélypontot 0,78 találjuk a grafikonon. Ugyanezek az értékek az S&P 500-as indexszel szemben mért relatív erőben 0,0456 és 0,042. Ez azt jelenti, hogy a BUX DAX-szal szemben mért relatív teljesítményében egy jó 10 százalékos, az S&P 500-al szemben pedig egy jó 8 százalékos alulteljesítés után kéne azt vizsgálni, életben van-e még a kedvező trend.

Amíg ez nem következik be, addig jó eséllyel jobb lesz magyar részvényeket tartani, mint akár német, akár amerikai papírokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.08.12 13:47

A JPM Brazil Equity Befektetési Alap kezelőjétől én azt szeretném megkérdezni, hogy miután tegnap valami bődületeset emelkedtek a brazil részvények és az MSCI Brazil is többet emelkedett, mint 2 %, hogy a fenében csökkenhetett a JPM Brazil árfolyama 5.38 dollárról, ez a 10.-i árfolyamérték, 11.-ére 5.37 dollárra, remélem, hogy az ERSTE későbbi frissítésének köszönhetjük, csak mivel a dátumot és az árfolyamértékek frissítése nincs szinkronban. Kíváncsian várjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.08.08 11:38

A cikkiro azert a legfontosabb dolgot elfelejtette! Az arfolyamnyereseg mellett az ado is nagyon fontos! Ilyen pedig Nemetorszagban nincs, ha a reszvenyt min. 1 ev utan adjak el. Ha pedig veszteseges a tetel, akkor azt 1 even belül eladva a veszteseget le lehet irni a jövedelemalapbol, ami utan adot kellene fizetni, tehat adocsökkentö tenyezö lehet... Nem mindegy a mai minikamatoknal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html