Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Óriási meglepetést nem tartalmazott a Mol szerda hajnalban közzétett gyorsjelentése. A kitermelési üzletág visszaesése mellett ugyanis a finomításban elért profit megugrása hozta az óriási negyedéves nyereséget a Mol számára.

A Mol-csoportnak ugyanis a harmadik negyedévben közel 80 százalékkal 77,6 milliárd forintra emelkedett a nettó nyeresége, míg az üzemi-profit 117,2 milliárd forint lett. (A speciális tételeket is beszámolva ennél kicsit alacsonyabb 67,5 milliárd forintos nettó eredményt realizált a Mol, míg az üzemi-profit 103 milliárd forint lett.)

A harmadik negyedévében a speciális tételek nélküli EBITDA 188 milliárd forintot ért el, mely jelentős 33 százalékos javulás a bázis időszakhoz képest és duplája az előző negyedéves eredménynek. A növekvő eredmény nagyrészt a finomítási üzletág jobb teljesítményének köszönhető, amit a kiemelkedő árrések, a magasabb értékesítés, és a
készletátértékelési nyereség eredményezett. A kitermelés üzletág speciális tételek nélküli EBITDA eredménye kis mértékben csökkent az előző negyedévhez képest az alacsonyabb horvát szénhidrogén-értékesítés miatt, melynek negatív hatását csak részben tudta ellensúlyozni a magasabb magyar földgáz-termelés. A kitermelés üzletág a harmadik negyedévben75 milliárd forint profitot hozott.

A finomításban 54 milliárd forint volt a nyereség a harmadik negyedévben , ami jelentős javulás a tavalyi 17 és az előző negyedévi 37 milliós mínuszhoz képest. Ebben azonban jelentős szerepe annak volt, hogy az INA esetében is pozitívba fordult aez az üzletág, a Mol ugyanis önmagában nem hozott volna javulást, hiszen kedvezőtlen volt számára, hogy az üzemanyagárak emelkedése miatt kisebbek lettek az értékesítési árrések, illetve a több mint 1 dollárral szűkülő Brent-Ural jegyzésár miatt több mint 6 milliárd forint negatív hatás érte az üzletágat.

Hiába volt azonban a rendkívül jó negyedév, az első kilenc hónap profitja a speciális tételek nélkül 171,4 milliárd foritot ért el, ami 16 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ez 1951 forintos egy részvényre jutó nyereséget jelentett a Mol esetében.

A Mol viszont 356 milliárd forint működési cash-flowt ért el az első kilenc hónapjában, mely 31százalékkal magasabb az előző évinél. Ennek eredményeképpen a csoport nettó eladósodottsági mutatója 24 százalékra csökkent a 2011. év végi 28 százalékos szintről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!