Ennyit kaszált az állam a letelepedési államkötvényeken eddig

Az idei évben augusztusig 169 millió euró (53 milliárd forint) bevétele volt a költségvetésnek letelepedési államkötvényekből - derül ki Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára írásbeli válaszából.
MTI, 2015. szeptember 29. kedd, 13:07
Fotó: Napi.hu

Az államtitkár - az MSZP-s Mesterházy Attila kérdésére - kifejtette, hogy idén csak 50 ezer euró névértékű letelepedési államkötvényt bocsátottak ki, amelyből az újonnan letelepedni kívánóknak január elsejétől legalább 300 ezer euró összértékű kötvényt kell tartaniuk legalább öt évig. Emiatt az értékesített letelepedési államkötvények száma nem azonos a betelepülni szándékozó, az illetékes hatóság engedélyével rendelkező harmadik országbeli emberek számával.

Az 50 ezer eurós kötvényekből augusztusig 3780-at értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Tállai András kitért arra, hogy az ÁKK 2013-ban és 2014-ben a 250 ezer euró névértékű letelepedési államkötvényből 2213-at értékesített, amelyből összesen 491 millió euró folyt be a költségvetésbe.

Megjegyezte azt is, hogy az államnak csak a lejáratkori névérték kifizetése jelent költséget, az állam semmilyen ellenszolgáltatást - például jutalékot - nem fizet a közvetítő vállalkozásoknak. Az állam legkorábban 2018 végén fogja az első sorozat névértékét megfizetni - fűzte hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.09.29 14:21

Ha muszlim vagy, de pénz adsz - a nem kalmár Magyarország szívesen lát.

Ha muszlim vagy, vagy akárki más - de nem adsz pénzt: dögölj meg ott, ahol vagy!

Erkölcs!

Állami!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html