Az ÁKK azt is közölte: a bruttó állampapír-értékesítési összeg kilencven százalékát magánszemélyek vásárolták meg, 10 százalékát pedig olyan belföldi nonprofit szervezetek (például önkormányzatok, társasházak, egyházak) jegyezték, amelyek erre jogosultak.

Tavaly december végéhez képest a lakossági állampapír állomány 1600 milliárd forinttal nőtt november végére.

Az ÁKK arra is kitért: a szabályok alapján kibocsátáskor pénzügyi szolgáltatók, bankok számára nem értékesít lakossági állampapírt az állam, azok kizárólag visszavásárlás során juthatnak hozzá a papírokhoz.

Novemberben továbbra is a 3 és 5 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír (pmáp) volt a favorit, ebből 45,4 milliárd forintnyit értékesítettek.
A Kétéves Magyar Állampapír (2máp) is dobogós helyezést ért el előző hónapban, abból ugyanis 22,5 milliárdnyi kelt el.

Fotó: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!