Az Egyesült Államok és az eurózóna már kikecmergett a recesszióból, ám a növekedés beindulása a vártnál lassabb és nehézkesebb lehet - mondta a Napinak Christian Tegllund Blaabjerg, a dán Saxo Bank vezető részvénystratégája.

Szerinte a fejlett gazdaságok növekedését még mindig a kormányzatok gazdaságélénkítő csomagjai, illetve a rekordalacsony jegybanki alapkamatok táplálják.

Ezek hatására az első félév során a fejlett részvénypiacokon 10-15, míg a feltörekvőknél 15-20 százalékos emelkedést vár a szakember, a második félévben azonban a strukturális problémák miatt lassuló gazdasági kilábalás, illetve a csalódást keltő vállalati eredmények 5-8, illetve 8-10 százalékos esést hozhatnak.

 

Iparági bontásban az első félév a ciklikus szektorok felülteljesítésének, illetve a defenzívek lemaradásának folytatódását hozhatja.

Az év első felében 90-100 dollárig felkúszó olajárfolyam magával húzhatja az olajvállalatok és a kitermelési eszközöket gyártó vállalatok jegyzését. Az ipari fémek tavalyinál visszafogottabb, legfeljebb nyolcszázalékos drágulása jótékonyan hathat a nyersanyagipari társaságok árfolyamaira.

A technológiai szektorban elsősorban a globális kitettséggel rendelkező nagyok, így az Intel, a HP, az IBM, a Google és a Cisco teljesíthetnek felül az első félév során Blaabjerg szerint.

A történeti összehasonlításban idén alacsonyabb osztalékot fizető telekom-, közmű-, gyógyszerszektor, illetve az alapvető fogyasztási termékeket gyártó vállalatok részvényeit inkább a második félévtől ajánlja felülsúlyozásra, kedvencei közé a Kraft, a Nestlé, a Merck és a Roche tartozik.


A bankszektor ellenben Blaabjerg szerint már kockázatosabb. Az év második felében ugyanis miniválságot okozhat az amerikai ingatlanpiacon az összességében 3000 milliárd dolláros hitelállományt jelentő változó kamatozású (ARM), illetve a nem elsőrendű (Alt-A) jelzálogok törlesztőkamatainak idén esedékes újramegállapítási periódusa, ami újabb bedőlési hullámot indukálhat.

A devizapiacon Blaabjerg a felgyülemlett shortállomány fokozatos leépítése, a carry trade jelentőségének csökkenése, illetve a kockázati étvágy második féléves apadása nyomán 1,25-ös szintre várja a dollárt az euró ellenében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!