BUX

Enyhe korrkecióval kezdte a hetet Európa

Kis korrekció jellemezte a hét első napját a vezető tőzsdéken.

Deák Bálint, 2013. január 7. hétfő, 18:09

Kisebb csökkenéssel kezdték a hetet a vezető európai részvényindexek, amelyek nagyon kis forgalom mellett nyitottak fél százalék körüli mínuszokban. Fontosabb makroadatok nem nagyon voltak amik esetleg felélénkíthették volna a kereskedést így délutánra is maradt az indexek szintjén a kisebb mozgás. Céghírek viszont bőven voltak a hét első napján. A Bank of America Merrill Lynch például az Infineon Technologies semleges besorolását alulsúlyozásra változtatta, ami több mint 3 százalékos esést okozott a társaságnál. Drágultak viszont az autógyártók, a Daimler a kínai vásárlás lehetőségére emelkedett, míg a Peugeot annak hírére kapott szárnyakat, hogy eladhatja egy részlegét és friss pénzhez juthat a cég. A HSBC ugyanakkor a német közművállalatok kilátását rontotta le. Az RWE esetében az eddigi felülsúlyozásról semlegesre,, míg az E.On  esetében alulsúlyozásra változott az ajánlás. Ennek hatására a DAX indexben a két áramszolgáltató és az Infineon szerepelt a legrosszabbul több százalékot esve a hét első napján. Szárnyaltak viszont a bankok arra a hírre, hogy a lazítanak a tőkekövetelményeinek. Ennek hatására a Commerzbank közel 4 százalékot, a Deutsche Bank pedig majdnem 3 százalékot emelkedett.

A napot végül a DAX 0,6 százalékos mínuszban fejezte be, és 0,5 százalékot esett a londoni tőzsde is. A DAX így 7727 ponton, míg az FTSE-100 6061 ponton zárt hétfőn.

Amerikában is enyhe csökkenéssel nyitottak a piacok. Az S&P500 és a Dow Jones is 0,6 százalékot csökkent lapzártánkig. A befektetők vélhetően kivárnak már, illetve pozíciókat zárnak a kedden induló amerikai gyorsjelentési szezon előtt. Fontos hír lehet még az amerikai kereskedésre, hogy az amerikai bankoknak hétfő estig kell jóváhagynia a saját részvény visszavásárlási illetve osztalékfizetési terveikre vonatkozó programjaikat.