Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az augusztus végi enyhe megtorpanást szeptember elején mérsékelt erősödést mutatott a forint árfolyama az euróval szemben. Így a rövid életű Brexit pánikot követő átmeneti 320 forint feletti szintekről 308 forint közelébe esett az euró magyar fizetőeszközzel szembeni árfolyama. Az euró/ forint keresztárfolyam így gyakorlatilag elért annak az árfolyamsávnak az aljához, amelyben tavaly július eleje óta tartózkodik. Ennek tetejét, a Brexit-pánikot leszámítva a 318 forintos, alját a 306,5-307 forintos szint jelenti.

A jelek szerint az elemzők nem is számítanak arra, hogy ezt a sávot lefelé törné át az árfolyam. Még akkor sem, ha idén még legalább két nagy hitelminősítői felülvizsgálaton esik át a magyar államadósság. Várakozásaink szerint a Standard & Poor's jövő héten esedékes felülvizsgálata során nem, de a Moody's novemberben már javíthat a magyar adósság besorolásán - mondta a Napi.hu-nak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.

Enyhülhet a nyomás

A forintra nehezedő felértékelődési nyomás az Európai Központi Bank (ECB) mai döntése nyomán némileg enyhülhet. Az eurózóna jegybankjának döntése szerint változatlanul hagyták az irányadó kamatokat, s nem jelentették be a jelenleg érvényes, jövő márciusig tartó eszközvásárlási program kiterjesztését sem. Ennek keretében az ECB havi 80 milliárd euró értékben vásárolt kötvényeket a piacon.

Ha kiterjesztették volna a kvantitatív lazítást, az további nyomás alá helyezte volna a feltörekvő piaci és a fejlett piaci kötvények hozama közötti eltérést, emelve előbbiek árfolyamát - írták a Bank of America Merrill Lynch elemzői a kamatdöntést megelőző elemzésükben.

Az MNB követte volna az ECB-t

Még ha tovább lazított is volna az ECB, az MNB akkor is megtalálta volna a módját annak, hogy további lépésekkel kövesse az európai jegybankot a lazítás útján, még a kamatok változatlanul hagyása mellett is. A jegybanknak nem érdeke ugyanis a jelenleginél sokkal erősebb forintárfolyam - mondta Varga, aki emlékeztetett arra, hogy a devizatartalékok jelenleg a tavaly év végi 315,28 forintos euróárfolyamon szerepelnek az MNB mérlegében.

A piac a jelek szerint osztja a véleményét. Bár a határidős devizapiaci árazások 311 forint körüli év végi euróárfolyamot mutatnak, az elemzők ennél pesszimistábbak. A Bloomberg konszenzusa szerint a pénzügyi hírügynökség által megkérdezett szakértők idén december 31-re átlagosan 315 forintos euróárfolyamot várnak, jövő év végére pedig 314 forintosat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!