A német energetikai óriás, az E.On arra is hajlandó, hogy megváljon egyes magyarországi érdekeltségeitől, ha ezzel csillapítani tudja a másik nagy német szolgáltatóval, az RWE-vel kötött üzletével kapcsolatos versenyjogi kifogásokat - nyilatkozta Johannes Teysen, a társaságvezérigazgatója Berlinben tegnap a Reuters tudósítása szerint.

Az RWE és az E.On tavaly abban állapodott meg, hogy egy tranzakciósorozat részekét utóbbi megvásárolja előbbi Innogy nevű leányvállalatát, illetve annak lakossági fogyasztókkal foglalkozó és az elektromos hálózatokat birokló üzletágát. Az ügyletben az RWE kapná meg az Innogy és az E.On megújuló energetikával foglalkozó részeit. Ezzel az RWE Európa harmadik legnagyobb szereplőjévé lépne elő a megújuló energiákkal foglalkozó piacon a spanyol Iberdrola és az olasz Enel mögött. Ezzel párhuzamosan az E.On az Innogy lakossági üzletágának és elektromos hálózatainak integrálása után a kontinens legnagyobb szereplőjévé nőné ki magát a saját piacán. Ez utóbbi része az üzletnek, amelyet különös alapossággal vizsgál jelenleg az Európai Bizottság versenyjogi szempontból.

Az E.On egyébként azt már felajánlotta az EU-nak, hogy hajlandó lenne eladni az Innogy gáz és erőművi üzletágát Csehországban - mondta a Teyssen. A cég e két üzletágnak Csehországban 1,6 millió fogyasztója van. Megválnának ezen felül 260 000 hőszolgáltatási ügyfelüktől Németországban, illetve a német autópálya hálózat mellett kiépített teljes elektromosautó-töltő hálózatuktól is.

Az E.On ezeket az engedményeket állítólag múlt héten tette a Bizottságnak, azonban akkor részleteket nem árultak el ezekről. A versenytársaknak és fogyasztóknak még e héten van idejük megtenni észrevételeiket a vizsgálattal kapcsolatban.

"Úgy gondoljuk, hogy ezen engedmények fényében várhatóan elkerülhető lesz, hogy az Európai Bizottság keresztbe tegyen az E.On-RWE ügyletnek" - mondta a hírügynökségnek a Bernstein nevű befektetési cég elemzője. Elmondása szerint az E.On vezérigazgatója hétfőn nagyon optimistán nyilatkozott, s úgy vélte, az eredetileg megadott szeptemberi határidővel megkaphatja a tranzakciósorozat a zöld utat az EU részéről. A Bizottságnak elvileg szeptember 20-ig kell döntését meghoznia.

Az E.On Magyarországi érdekeltségeihez tartozik többek között az E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt., E.On Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., E.On Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!