Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb árfolyamindexek 0,2-0,5 százalékos csökkenésre lehet számítani Londonba, Frankfurtban és Párizsban a tőzsdék csütörtöki nyitásakor.

A tőzsdei árfolyamokat egyrészt a kínai koronavírus terjedésének és az ezzel együtt járó utazási és kereskedelemi korlátozásoknak a veszélye terheli meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán elnapolta a döntést a vírusfertőzés globális egészségügyi kockázattá nyilvánításáról.

Emiatt az ázsiai tőzsdeindexek meredeken zuhannak csütörtök reggel. A Nikkei 1 százalékos, a Hang Seng 2,2 százalékos és a Shanghai Composite 3,8 százalékos mínuszban van. A határidős árfolyamok alapján az európai részvényindexek 0,5 százalék körüli csökkenéssel indíthatják a mai kereskedést - írja elemzésében az Equilor.

New Yorkban az indexek vegyesen zártak szerda este.

Trump megint háborúzna

Másrészt Donald Trump amerikai elnök davosi nyilatkozatai alapján felmerült az Európai Unió és az Egyesült Államok között a kereskedelmi ellentétek eszkalációjának a lehetősége is.

A davosi Világgazdasági Fórumon "nagyon magas vámok" kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót az amerikai elnök arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem állnak el a digitális adó kivetésétől.

"Ha nem tudunk kereskedelmi megállapodást kötni, 25 százalékos vámot vetünk ki az (unióból behozott) autókra" - mondta az amerikai elnök egy interjúban. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter pedig Davosban egy panelbeszélgetés során úgy fogalmazott, hogy ha európai országok "önkényes módon megadóztatnak" amerikai internetes vállalatokat, Washington fontolóra veszi, hogy "önkényes módon vámokat vet ki" európai autógyártókra.

Mit lép az ECB?

Csütörtökön tartja idei első kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank (ECB). Elemzők csekély esélyt adnak az irányadó kamatok módosításának, a piac azonban nagy figyelmet szentel majd az ECB új elnöke, Christine Lagarde monetáris stratégiai beszámolójának.

Az olaj ára a kínai koronavírus-fertőzés és az ebből származó lehetséges korlátozások miatt december eleje óta a legalacsonyabb szintre csökkent. A Brent nyersolaj ára a szerdai 2,1 százalékos csökkenés után csütörtökön az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával hordónként 62,17 dolláron, 1,65 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, az amerikai WTI ára pedig 1,92 százalékkal, 55,65 dollárra csökkent. A WTI ára szerdán 2,7 százalékkal ment lejjebb.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1084 dolláron, az arany spot ára 0,10 százalékkal, unciánként 1557,13 dollárra csökkent.

Szerdán veszteséggel zártak az európai piacok. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,15 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,08 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,51 százalékkal gyengült. A frankfurti DAX 0,30 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,58 százalékkal gyengült. Madridban 0,39 százalék, Milánóban 0,58 százalék indexcsökkenéssel zárt szerdán a tőzsde.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!