Az Equilor szerint a svájci frank esetében további erősödésre van kilátás elsősorban az euróval szemben, legalábbis rövid távon, míg jövőre már attól is stabilizálódást várnak. Szántó András az Equilor szakértője, elmondta nem várnak W-alakú recessziót, 10-15 százalékos visszaesés elképzelhető a piacokon de a jövő év második felétől már fokozatos javulást várható.

Mindez a forint árfolyamára pozitív hatással járhat, hosszabb távon akár 270 forint alatti euró-árfolyamokkal, míg rövidebb távon a 290-295 forint is elképzelhető. Ugyanakkor a svájci frank ősszel szélsőséges esetben akár 1,25-ig is erősödhet az euróval szemben, de jövőre már újra gyengülés lehet és 1,30-1,35-ös keresztárfolyamot várnak. Az 1,25-ös euró/svájci franknál akár összehangolt devizapiaci intervenció is lehetséges a svájci és az európai jegybank részvételével, ezért ennél a szintnél nem várják erősebbre a svájci frankot a közös devizával szemben. Mindez azt jelentheti, hogy míg rövid távon szélsőséges esetben akár a 240 forintos árfolyam is elképzelhető, jövőre már javulhat a svájci frank hitelesek helyzete a mostanihoz képest, ugyanakkor 200 forint alatti árfolyamokat hosszabb távon sem várnak a svájci franktól.

Az Equilor elemzői óvatosan optimisták a magyar részvénypiaccal kapcsolatban. Tartást javasolnak az OTP-részvényekre, mivel szerintük a papír idén a 4500-5000 forint közötti sávban mozoghat, de 2011-ben már elérheti a 6 ezer forintot. A Mol esetében az iraki találatok és az INA konszolidációja ugyan pozitív kilátásokkal kecsegtet, de nagy kockázatot jelent az esetleges különadó bevezetése, ezért 20 és 23 forint közé várják a részvényt jövőre.

A Richter esetében nagy növekedési potenciált jelenthet az originális molekula, de nagy kockázatot rejt a III. kutatási fázis, ezért az 50 ezer forintos árfolyam feletti szintet csak a sikeres kutatás esetén várnak.

A Magyar Telekom magas 74 forintos osztaléka tartható, de itt is nagy kockázat a különadó.

Az év vége közeledtével a befektetőknek egyre fontosabb lehet a tartós befektetési számla megnyitása. Az Equilor modellportfóliójában 40 százalékra tenné a 6-12 hónapos futamidejű állampapírok arányát és 30 százalékra a 2-3 éves futamidejű vállalati kötvényeket. A portfolió egytizedét az OTP-részvény tenné ki, míg a maradék 20 százalékot abszolút hozamú befektetési alapokban tartanák.

Mint Szécsényi Bálint, a cég vezérigazgatója elmondta, az Equilor vezető forgalmazója a Freesoft 10 százalékos kamatozású, egy éves lejáratú 300 millió forint értékben zárt körben kibocsátott kötvényeinek, és ugyancsak vezető forgalmazója az RFV hamarosan kibocsátásra kerülő kötvényeinek. A sikeres Freesoft és a nagy piaci várakozásokkal övezett 10 milliárdos össznévértékű RFV-kibocsátások szerinte megmutathatják, hogy a magyar vállalatok számára élő lehetőség a piacról való finanszírozás és ez élénkülést hozhat a vállalati kötvénypiacra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!