A csütörtöki Napi Gazdaság cikke

Miközben a Richter új éves csúcsot ért el az elmúlt hetekben, megközelítve a 49 ezer forintos árfolyamot, az Egis gyengélkedni látszik. A BÉT kisebbik gyógyszeripari részvénye idén már kétszer próbálkozott a 22 ezer forintos szint meghaladásával, de ez eddig tartósan nem sikerült és az elmúlt napok jó hangulata közepette is alig kapaszkodott a 21 ezer forintos szint fölé. Vágó Attila, a Concorde elemzője szerint a lemaradás oka jórészt a befektetők kockázatkerülő magatartásában keresendő. Az Egis-részvények likviditása nagyon kicsi, a papírnak magas a bétája. Egy bizonytalanabb időszakban nagyon nehéz kiszállni belőle, vagyis a nagyobb befektetők kétszer is meggondolják, hogy jelentősebb összeget fektessenek-e bele - véli az elemző. Eredményesség és egyéb mutatók alapján az Egis attraktívnak mondható, de egy esésben rosszabbul viselkedhet, mint a Richter, amely ugyan tud esni, de biztosabb kezekben van. Míg ez az Egisről - az 51 százalékos tulajdonos Servier-t leszámítva - nem mondható el.


Hasonló véleményen van Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója is, aki szerint a Mol száguldása és a Richter új éves csúcsa mellett feltűnő az Egis alulteljesítése. A kisebb gyár nem tudott felkerülni a külföldi befektetők palettájára, pedig a társaságban nagyobb potenciál van hosszú távon, mint a Richterben. Elek szerint megfontolandó egy Richter-short-Egis-long pozíció, mivel az eltérő viselkedés mögött az is meghúzódhat, hogy a legutóbbi gyorsjelentés a Richternél a vártnál sokkal jobb lett, miközben az Egis nem okozott meglepetést. Az alapkezelő is lát likviditási problémákat a részvénynél, de szerinte ez most az OTP-n kívül elég sok papírra jellemző, a Richtert is beleértve.


Aki hosszú távra akart venni, az már vett Egist, ezért hiába forog diszkonttal, a Richter pedig prémiummal, ebben nem várható jelentős változás Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője szerint. Ő úgy véli, a Richtert az originális kutatással kapcsolatos várakozás is hajtja, az Egisben viszont nincs nagy potenciál, csak "csordogál" az üzlet. A kisebbik gyógyszerpapír ezért megfelelően van árazva. Míg az Egisről szinte csak a gyorsjelentések kapcsán hallani, a Richterről sokkal több hír érkezik, hol a Blackrock-részesedéséről, hol a kutatásokról, ami a részvényre irányítja a figyelmet. Kereskedési szempontból is sokkal izgalmasabb egy olyan papír, amely új csúcsokat ér el, ezzel felkelti a befektetők érdeklődését, növeli a részvény likviditását.
Vágó Attila szerint a Richterrel kapcsolatban él egyfajta hit a befektetőkben, bíznak a tevékenységében, s be kell látnunk, hogy van egy olyan speciális szakterülete, amely az Egisnek nincs: a nőgyógyászati termékcsoport sokkal nagyobb marginnal működik, ami prémiumot érdemel. A mostani, EV/EBITDA alapon számolt 40 százalékos diszkont azonban Vágó szerint túlzott, a két cég eredménytermelő képessége közti különbség legfeljebb 30 százalékos Egis-diszkontot indokolna.


Egyértelműen a Richter van túlárazva mind a régió, mind a világ gyógyszerszektorához képest Farkas Róbert, a Strategon vezető üzletkötője szerint. Éppen ezért érdemes Egis/Richter spread üzletben gondolkodni, nem mintha az Egis emelkedésére számítana, sokkal inkább arra, hogy a Richter nagyobbat esik. A Richter szárnyalásának oka alapvetően felvásárlási célpont volta, hiszen az állami átváltoztatható kötvénycsomagot egyszer majd fel lehet vásárolni. Emellett az Aberdeen-alapok bevásárlásának is van egy lassan egy év óta tartó hatása. Ezt a hatást fokozta, hogy mindenki alulsúlyozott volt Richterből, és az emelkedés újabb vételeket generált. Farkas szerint az originális kutatás miatt nem indokolt a prémium (a kutatások nagy részéből ugyanis nem lesz gyógyszer), s a Richtert a magyar piac leginkább félreárazott papírjának tartja, amely egy korrekció során 30-35 ezer forintig eshet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!