A Napi Gazdaság cikke.

Idén eddig mintegy 24 százalékkal nőtt a New York-i árutőzsde származékos piacán azon megnyitott opciós aranypozíciók száma, amelyek áprilisban 1000 dolláros szinten történő lehívást tesznek lehetővé - azaz ezen árszint felett válnak nyereségessé. A gazdasági nehézségek és a folyamatos bizonytalanság következtében január közepe óta az opció árfolyama megkétszereződött, szemben az áprilisi határidős kontraktus 11 százalékos emelkedésével - írja a Bloomberg. Mindeközben a hedge fundok és egyéb intézményi nagybefektetők által felvett long pozíciók száma 10 százalékkal, féléves csúcsra emelkedett. A pénzügyi piacokon tapasztalható fokozottan kockázatos környezet, valamint az amerikai gazdaságélénkítő, illetve bankmentő csomagok költségeinek inflációgerjesztő hatása miatt a Goldman Sachs és UBS még múlt héten emelte meg az elsősorban menedék eszköz szerepét betöltő nemesfém árára vonatkozó prognózisait.

Az arany nyolcéves hossz után tavaly márciusban érte el unciánkénti 1033,90 dolláros csúcsát. A pénzügyi válság következtében a nemesfém akár a 2000 dolláros szintet is elérheti - véli a tavaly a bankrészvények árfolyamának összeomlását megjósoló Eric Sprott kanadai vagyonkezelő. A származékos piac mellett a fizikai aranypiacon is csúcsra jár a kereslet. Az Egyesült Államok pénzverdéje például az elmúlt hónapban 92 000 darab egyunciás American Eagle pénzérmét adott el - írja a Financial Times. Ez a tétel négyszerese a tavalyi azonos időszak értékesítésének és meghaladja a 2007 első félévi teljes eladást. Emellett igen nagy keresletről számolnak be a világ más pénzverdéi is. Ráadásul januárban óriási pénzmennyiség folyt be az aranyhátterű ETF-ekbe is, minek következtében fizikai aranykészleteik történelmi csúcsra, 1317 tonnára dagadtak.

Az arany piacát bankárok szerint leginkább a felhalmozó gazdagok mozgatják az utóbbi időben. Elemzők ugyanis rámutattak, a hagyományosan a fizikai piac gerincét képező ékszerek kereslete összeomlott a gazdasági nehézségek miatt drasztikusan visszaeső vásárlóerő és felszökő árak miatt a fő piacnak számító Indiában, Törökországban, illetve a közel-keleti térségben. Ennek következtében azonban jelentősen csökkent a fundamentális alapú aranyrally esélye is. Ettől függetlenül Jonathan Spell, a Barclays árupiaci részlegének igazgatója leszögezte, hogy idén eddig több magánbefektető érdeklődött az arany iránt, mint 2008 egészében, ami egyértelműen a menedékkeresés megugrását jelzi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!