Két antitröszt-vizsgálatot is indított a CDS-ek piacán az EU - jelentette a Reuters. Az Európai Bizottság egyrészt arra kíváncsi, hogy a vezető CDS-piaci adatszolgáltató Markit visszaélt-e domináns pozíciójával úgy, hogy 16 befektetési bank CDS-tranzakciós adatait kizárólag e cégnek adta át. Másrészt azt vizsgálja, hogy e bankok közül 9, valamint a CDS-klíringházként működő ICE Clear Europe közötti - díjkedvezményeket és profitmegosztási egyezségeket is tartalmazó - megállapodások sértették-e a versenyt azáltal, hogy a bankokat kizárólag az ICE szolgáltatásainak használatára ösztönözték, gyakorlatilag lehetetlenné téve egy újabb klíringház belépését a piacra. Itt a Bizottság azt is vizsgálja, hogy az ICE díjstruktúrája biztosított-e tisztességtelen előnyt az érintett 9 banknak, diszkriminálva a többiieket.

A Bizottság azt is gyanítja, hogy az eredetileg a CDS-piaci transzparencia javítására alapított Markit működési és adatszolgáltatási engedélyében olyan pontok lehetnek, amelyek végső soron gátolják a versenyt.

A legutóbbi idők fejleményei azt mutatták, hogy e befektetési eszközök kereskedelmét egy sor hatékonytalanság jellemzi, amelyet nem lehet csupán szabályozási eszközökkel kezelni - fogalmazott Joaquin Almunia, versenypolitikáért felelős EU-biztos, aki szerint a vizsgálatokat a CDS-piac átláthatóságának javítása érdekében kezdeményezték.

A vizsgálatban érintett bankok listája (félkövérrel szedve a mindkét ügyben érintettek neve)

JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Credit Agricole and Societe Generale.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!