Az elmúlt napokban sokat emelkedett az olaj árfolyama, a február 11-i 26 dolláros mélyponttól nézve majdnem 20 százalékkal hízott az árfolyam, hogy aztán kedden újra meredeken lefelé forduljon az árfolyam. Ebben az is szerepet játszott, hogy Szaúd-Arábia, Venezuela, Katar és Oroszország közös megegyezésre a januári szinten fagyasztották be a kitermelését, amit csalódással fogadott a piac, hisz így is rekordszintre van pörgetve az olajtermelés, ráadásul Irán is folyamatosan növeli a felszínre hozott mennyiséget.

Ha más perspektívából próbáljuk szemlélni a folyamatokat, akkor kijelenthetjük, hogy a 2000-es évek elején indult nagy nyersanyagpiaci szuperciklus kifújt, és most "ereszt le" hosszasan, amit nem csak a nagy nyersanyag-exportőr országok éreznek meg, hanem az energiaszektor nagyvállalatai is. Persze ez önmagában nem jelent újdonságot.

AlfaTrader, a megbízható partner a kereskedésben

Régi piaci megfigyelések alapján azonban elmondható, hogy egy ilyen 10-15 éves szuperciklus leeresztése legalább hasonló időtávon megy végbe. Ez nem azt jelenti, hogy állandó esés keretében szinte nullára zuhannak az árak, hanem hosszan elnyúlva, nagyobb oldalazás keretében. Ennek megfelelően a nagyobb lejtmenet első időszakának végéhez érhettünk, és vélhetően az előttünk álló 1-2 évben inkább a nyersanyagpiaci árak emelkedését várhatnánk. Egy ilyen folyamat során pedig az olaj lehet az a termék, ami gyorsabban talpra tud állni.

Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett a volatilitás az olaj piacán, ráadásul mindez egy óriási csökkenő trend - vélhetően - vége felé történik. Hosszú távú tőzsdei megfigyelések alapján az ilyen típusú csapkodás sok esetben a trend kifulladását jelzik. A WTI típusú olaj tőzsdei grafikonján is lassan körvonalazódik ez a fordulat, bár a megerősítés még várat magára. A Portfolio Trader csapata szerint ugyanakkor jelentős emelkedési potenciál van az olaj piacán az előttünk álló 1-2 évben a mostani 26-30 dolláros szintekről. Ugyanakkor menet közben is kiváló kereskedési lehetőségeket rejt a fekete arany piaca, amit érdemes lehet meglovagolni.

Ha mindezen olajpiaci mozgásokból profitálni szeretne valaki, akkor annak az AlfaTrader a legjobb választás, melyen keresztül egyszerűen és olcsón tudja kiélvezni az árfolyammozgásokat. Ráadásul a Portfolio Trader csapata mindehhez kiváló elemzési és oktatási szolgáltatásokkal segíti ügyfeleit a sikeres tőzsdei kereskedés érdekében.

AlfaTrader demószámla

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!